Επικαιροτητα

Σε απεργία- επ' αορίστω;- οι εργαστηριακοί γιατροί (vid)

Φωτογραφία: arcadia938

Σε αδιέξοδο δηλώνουν πως βρίσκονται μικροβιολόγοι και βιοπαθολόγοι λόγω των πρακτικών του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, σε σημερινή συνέντευξη εκπροσώπων του κλάδου σε τοπικά ΜΜΕ στην Τρίπολη, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει, σε πρώτη φάση, απεργιακή κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή- 23 και 24 Μαϊου-, ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 26 Μαϊου, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η απεργιακή κινητοποίηση θα είναι πανελλαδική, με κύριο αίτημα τις αλλαγές τόσο όσον αφορά την "υποκοστολόγηση" των ιατρικών εξετάσεων σε διαγνωστικά εργαστήρια όσο και το "περίφημο" clawback (αυτόματη επιστροφή φαρμακευτικής δαπάνης).

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, σε λίγο καιρό, δεν θα υπάρχει γιατρός μικροβιολόγος στην επαρχία, καθώς, αυτή τη στιγμή, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται κάτω από μη βιώσιμες οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να χρωστάνε, μεσοσταθμικά ο καθένας, "60-120.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ!".

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η απεργιακή αυτή κινητοποίηση αφορά, ουσιαστικά, κυρίως την Ελληνική περιφέρεια, εφόσον, όπως ανέφερε και ο κύριος Κώστας Μπεντεβής, στην Αθήνα τα μεγάλα, διαγνωστικά κέντρα ("σούπερ μάρκετ" τα χαρακτήρισε) έχουν άλλους τρόπους λειτουργίας και δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Επί του προκειμένου, το Παναρκαδικό νοσοκομείο θ' αναλάβει τα όποια έκτακτα περιστατικά προκύψουν, κατά τη διάρκεια της παραπάνω κινητοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή, οι εργαστηριακοί γιατροί αμείβονται με το 30% του συνολικού κόστους μιας εξέτασης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του κλάδου ευχαρίστησαν τους συναδέλφους τους για τη συμπαράστασή τους, ιδιαίτερα δε τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας και τον Πρόεδρο του, κ. Ψυχογιό, αλλά και τους ασθενείς τους που, όπως ανέφεραν, κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.