Αστυνομικο Ρεπορταζ

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της "Ημέρας της Αστυνομίας"

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της "Ημέρας της Αστυνομίας" και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (21/10) σε όλη τη χώρα.

 

Την κεντρική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος απένειμε σε εννέα αστυνομικούς μετάλλιο "Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας".

Η "Ημέρα της Αστυνομίας" θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία.

Η Ελληνική Αστυνομία με επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες (20 Οκτωβρίου) σε όλη τη χώρα, γιόρτασε την "Ημέρα της Αστυνομίας" και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου. 

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην Ημερήσια Διαταγή του, μεταξύ άλλων, τόνισε : 

"…Αναμφίβολα, η ημέρα αυτή, η Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Μνήμης του Προστάτη της Αγίου Αρτεμίου συμπυκνώνει, οριοθετεί, εξιδανικεύει και νοηματοδοτεί, σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού, την ιδανική σχέση μεταξύ Πολιτείας-Αστυνομίας-Κοινωνίας….

…Βιώνουμε ως μέλη του αστυνομικού Οργανισμού, τα αισθήματα της ικανοποίησης, της χαράς, της τιμής και της υπερηφάνειας, αποτέλεσμα της επίσημης αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς μας. 

Αναλογιζόμαστε, παράλληλα, το χρέος και την ευθύνη μας έναντι της πατρίδας μας και της κοινωνίας και ανανεώνουμε την ισχύ του όρκου και τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα, με ανθρωπιά και αυτοθυσία στις απαιτήσεις της θεσμικής μας αποστολής….

….Οφείλουμε, να υπερασπιστούμε τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους βασικούς, αν όχι ο πιο βασικός παράγοντας εξασφάλισης της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής…

….Ο αγώνας είναι κοινός, η προσπάθεια συλλογική, ο στόχος αυτονόητος και αταλάντευτα σταθερός· η προστασία, η ασφάλεια, η υπεράσπιση της χώρας, της κοινωνίας, της δημοκρατίας.

Και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς· ανεξαρτήτως βαθμού, ρόλου ή θέσης υπό την οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του αστυνομικού Οργανισμού….

….Είμαι βέβαιος και διαβεβαιώνω όλους πως η Ελληνική Αστυνομία με ενισχυμένη την υπηρεσιακή της ετοιμότητα, με αναβαθμισμένη την εσωτερική της ποιότητα και με το προσωπικό της προσηλωμένο στο θεσμικό του ρόλο και την κοινωνική του αποστολή, θα συνεχίσει να υπηρετεί το αξιακό της πάνθεο με την ίδια αποφασιστικότητα, με τον ίδιο σταθερό βηματισμό, με τον ίδιο ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

Με γνώση που μορφώνει και φωτίζει, με πίστη που ανυψώνει και θωρακίζει, με ευαισθησία που μετασχηματίζει ποιοτικά και εξανθρωπίζει, υπακούοντας όχι στο δίκαιο της πυγμής αλλά στην πυγμή του δικαίου, θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της Πολιτείας, στα μηνύματα των καιρών και στην κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και στις αγωνίες και στις ανάγκες των πολιτών.

Έτσι, με τη στήριξη της Πολιτείας και της κοινωνίας και τη συνεπή, συνεχή και αποτελεσματική προσπάθεια του προσωπικού της, θα μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να συνεχίσει και μέσα στην τρίτη Χιλιετία την ευέλπιδά της πορεία, με τον ίδιο αξιακό κώδικα, με την ίδια αυταπάρνηση και την ίδια αισιοδοξία.

Χρόνια πολλά."

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Παρατίθενται σημεία από την ομιλία του:

"Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και την Ηγεσία της, για τη φιλότιμη και αποδοτική  προσπάθεια που καταβάλλουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Ενδεικτικά, θα επισημάνω τη διαλεύκανση της απαγωγής Λεμπιδάκη, με τον μεγάλο αντίκτυπο λόγω και της ασφαλούς επιστροφής του απαχθέντα στην οικογένειά του. Ωστόσο, είναι πολλές οι σημαντικές επιτυχίες του Σώματος, μερικές ακόμη πιο πρόσφατες, που αναδεικνύουν τη σοβαρή δουλειά που γίνεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον προσωπικών και επιχειρησιακών πιέσεων."

 

 

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε: 

"Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον απλό Έλληνα Αστυνομικό, που καθημερινά δίνει τη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη. Τον Αστυνομικό που καταβάλλει άοκνες προσπάθειες, πολλές φορές υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Τιμούμε τον αστυνομικό που επιδεικνύει αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Και σε αυτό ακριβώς τον επαγγελματισμό επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας. Προσπαθούμε σε δύσκολες συνθήκες ώστε η Αστυνομία να λειτουργεί οργανωμένα, συντεταγμένα και μεθοδικά για να έχουμε αποτελέσματα, για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του. Οι Έλληνες Αστυνομικοί καθημερινά αποδεικνύουν ότι προσπαθούν για το καλύτερο. 

Η αποτελεσματικότητα δεν φαίνεται μόνο στις μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με πιο πρόσφατη την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά αποτυπώνεται και στα τελευταία στατιστικά, όπου φαίνεται η μείωση σε βασικούς δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών: 

Μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες σε σπίτια, οι αρπαγές τσαντών όπως και οι κλοπές – διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων. Όπως αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών – σημειώστε ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος κατασχέθηκαν πάνω από 10 τόνοι κάνναβης - αλλά και η συμβολή στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Και βεβαίως η Αστυνομία οφείλει να μην κλείνει –και δεν κλείνει- τα μάτια σε περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, όπως προσφάτως στον Ασπρόπυργο, όπου οι δράστες εντοπίστηκαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Για την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας. Η ασφάλεια στη δημοκρατία ισορροπεί με τις ελευθερίες και σε ένα ευνομούμενο κράτος υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές."

 

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Α.Ε. ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε μετάλλια "Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας" σε εννέα αστυνομικούς, που διακρίθηκαν για έξοχες πράξεις και ειδικότερα: 

• σε πέντε αστυνομικούς διότι τον Φεβρουάριο 2011, υπηρετώντας σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ήρθαν σε ένοπλη συμπλοκή με πέντε δράστες ληστειών τραπεζών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός από αυτούς,

• σε τέσσερις αστυνομικούς, διότι τον Νοέμβριο 2013, υπηρετώντας στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, συμμετέχοντας σε αστυνομική επιχείρηση σε ορεινή περιοχή του Γράμμου, κατάφεραν να εντοπίσουν τρεις υπηκόους Αλβανίας, επικίνδυνους δραπέτες από φυλακές της Αλβανίας, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα και να συλλάβουν τον έναν από αυτούς, ο οποίος αποπειράθηκε να πυροβολήσει εναντίον τους με πολεμικό τυφέκιο. 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Υπηρεσία Μουσικής και τη χορωδία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται, ότι οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας, περιελάμβαναν και άλλες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως η συγκέντρωση σε πανελλαδικό επίπεδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών ελλείψεων των παιδιών, που στηρίζονται από τον Οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την Τράπεζα αίματος του Σώματος. Οι μισές από τις φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν, θα διατεθούν σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία.

Επίσης, μέχρι χθες (20 Οκτωβρίου) στον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και γλυπτικής με έργα του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ).

Τέλος, χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και προχθές Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας και περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αρτεμίου. 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.