Αστυνομικο Ρεπορταζ

"Χάκαρε" υπολογιστή Γερμανίδας και μετέφερε χρήματα

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 52χρονου αλλοδαπού.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στις γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης, με την μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing), υπέκλεψε τα προσωπικά διαπιστευτήρια εισόδου στον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής Γερμανίδας υπηκόου και στη συνέχεια πραγματοποίησε παράνομη μεταφορά (3.400) ευρώ, στον λογαριασμό του μέσω διαδικτύου.

Ακολούθησε έρευνα κατά την οποία προέκυψαν τα στοιχεία του 52χρονου στη χώρα μας ενώ η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, μέσω δικαστικής συνδρομής, για την ανακάλυψη και κατάσχεση ψηφιακών και έντυπων μέσων, που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα.

Άμεσα, προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας του εμπλεκόμενου σε περιοχή της Αττικής, όπου αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, πραγματοποίησαν έρευνα και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

• κάρτα εξωτερικής αποθήκευσης microsd,

• κινητό τηλέφωνο με (2) κάρτες sim,

• χρεωστική κάρτα τράπεζας, 

• καρτέλα με στοιχεία διαπιστευτηρίων εισόδου στον λογαριασμό του  ηλεκτρονικής τραπεζικής,

• πλήθος εντύπων αποστολής χρημάτων σε τρίτα πρόσωπα, μέσω εταιρίας μεταφοράς χρημάτων,

• πλήθος εγγράφων που αφορούν αλληλογραφία με διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, με κύρια θέματα την αίτηση σύναψης δανειακών συμβάσεων και ανοίγματος λογαριασμών και

• σχέδια συμβάσεων με τρίτους.  

Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκε βιβλιάριο καταθέσεων λογαριασμού, στο οποίο αναγραφόταν κατάθεση επιταγής – εμβάσματος (120.869,84) δολαρίων Αμερικής την οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και κατασχέθηκε. 

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 52χρονος δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτοφώρου διαδικασίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια δικαστική Αρχή.

Σημειώνεται ότι, η μέθοδος ηλεκτρονικού – ψηφιακού ψαρέματος (Phishing) είναι μορφή επίθεσης που εκδηλώνεται μέσω σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνών, στην οποία ο δράστης μιμείται μια αξιόπιστη οντότητα, ζητώντας κατά τη συνομιλία του με το θύμα να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες, οικονομικής φύσεως κυρίως, όπως π.χ. οι κωδικοί πρόσβασης σε διάφορα ψηφιακά μέσα και εφαρμογές, με απώτερο σκοπό την αποκόμιση παρανόμου περιουσιακού οφέλους.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου: 

• να μην πείθονται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να παραχωρούν τους προσωπικούς κωδικούς προσβάσεως (username και password) καθώς και του πρόσθετου κωδικού ασφαλείας αν δεν βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον τράπεζας με ασφαλή ένδειξη σύνδεσης (https:),

• να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς για πρόσβαση σε πλατφόρμες και διαδικτυακές υπηρεσίες,

• να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που να περιέχουν αριθμούς, γράμματα και σύμβολα,

• να μην αποθηκεύουν τους κωδικούς στον περιηγητή (browser) που χρησιμοποιούν.  

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

• Στέλνοντας e-mail στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

• Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): FEELSAFE,E-COMMERCE

• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR. 

• Μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.