Πολιτικη

ΠΑΜΕ Αρκαδίας: Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης με το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Καλεί σε επαγρύπνηση όλους τους εργαζομένους.

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που προωθεί για τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση:

1. Συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων 2010 – 2019 που μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60%

2. Όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου, ν. 4387/2016 (μειώσεις έως 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις), τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά, ώστε να ενταφιάσει τις διεκδικήσεις (και δικαστικά) των συνταξιούχων – δεκάδων χιλιάδων.

3. Κάνει παρεμβάσεις με βάση τις αποφάσεις (σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας) του ΣτΕ για να φαίνεται ο νόμος Κατρούγκαλου “αναλογικότητα” και “ισοτιμία” στις περικοπές. Ανακατεύει τα ποσοστά κι έτσι τον ν. Κατρούγκαλου από νόμο – λαιμητόμο τον βαφτίζει νόμο σωτηρίας του Ασφαλιστικού.

4. Καταδικάζει για τα επόμενα 50 χρόνια στη φτώχεια και την εξαθλίωση στο διηνεκές τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς εργαζόμενους – αυριανούς συνταξιούχους. Το κράτος εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης” από τη γενική φορολογία. Η σημερινοί εργαζόμενοι με συντριπτικά ποσοστά κάτω από 30 ασφαλισμένα χρόνια εργασίας θα προσεγγίζουν το παραπάνω ποσό. Χοροπηδάνε από τη χαρά τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι παραγωγικές ηλικίες σπρώχνονται στα νύχια των εμπόρων και των τραπεζών για να “εξασφαλίσουν” κάτι παραπάνω μετά τον εργάσιμο βίο.

Με το νέο νόμο:

1. Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ το σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.

3. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012.

4. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).

5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!

6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων που ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα. Θα προσεγγίζουν αυτό το ποσό από τη στιγμή που διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16).

7. διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ο μόνος δρόμος για να ανατρέψουμε τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

Διεκδικούμε:

1. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική, Υγεία – Πρόνοια Δημόσια και Δωρεάν.

2. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

3. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

4. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, όχι κάτω από 600 ευρώ.

5. Πλήρης, κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.