Πολιτικη

Ερώτηση Γούργαρη για "επέλαση ανεμογεννητριών" στον δήμο Τρίπολης

Τι αναφέρει στην ερώτησή του προς τον δήμαρχο Κώστα Τζιούμη.

Κύριε Δήμαρχε

Η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ε.Ε., Ελληνικές Κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που αδυνατούν να το πληρώσουν χιλιάδες οικογένειες. Η κυβέρνηση παράλληλα με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης που θα μεγιστοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες καταστροφικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, προωθεί και την επέλαση των ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη, η καινούργια γραμμή υπερύψηλής τάσης 400,000 Βολτ Μολάοι – Μεγαλόπολη, η καινούργια γραμμή υπερύψηλής τάσης 400,000 Βολτ Μεγαλόπολη - Πάτρα μαζί με την αναβάθμιση της γραμμής μεταφοράς Μεγαλόπολη – Τρίπολη – Κόρινθος – Αττική, δίνουν αέρα στα πανιά των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα γιατί τους εξασφαλίζουν τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος.

Είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα μεγάλα.

Αν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα η περιοχή μας θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Θα γίνει ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς. Για να φτάσουν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, θα ανοιχτούν παντού δρόμοι, θα γίνουν τεράστιοι εκβραχισμοί και θα πέσουν χιλιάδες τόνοι μπετού και σιδήρου για τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών.

Ενώ χιλιάδες στρέμματα γης ακόμη και υψηλής παραγωγικότητας θα καλυφθούν από τα πάνελ των φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων.

Τα επιχειρήματα κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, για καθαρή ενέργεια και πράσινη οικονομία αναπαράγουν οι μπιστικοί τους στην περιοχή μας. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι πράσινες μπίζνες με τα λεφτά του λαού, που καταστρέφουν το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και ακριβαίνουν το ρεύμα. Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν, της Ν.Δ. σήμερα, αλλάζουν συνεχώς τη νομοθεσία υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν οι Δήμοι σε συμπράξεις με τους επιχειρηματίες μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, να γίνουν Δούρειοι Ίπποι για να μην μείνει βουνοκορφή αλλά ούτε και ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Από τα 22 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 436,3 mw (καλύπτουν σχεδόν τις Λιγνιτικές Μονάδες της Μεγαλόπολης που θα κλείσουν) που έχουν αδειοδοτηθεί στα όρια του Δήμου Τρίπολης έχουμε στοιχεία για τα 8 και έχουν επιχορηγηθεί με 55.761.317 εκατομμύρια ευρώ. Δεν δίνουν όμως ούτε τα ελάχιστα τέλη που θέσπισαν με τη μορφή των Τριάκοντα αργυρίων με στόχο να περιορίσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων για τις καταστροφές που συντελούνται για την πρόσβαση και εγκατάσταση αυτών των τεράστιων βιομηχανικών συγκροτημάτων και των δικτύων μεταφοράς του ρεύματος.

Από τα αιολικά συγκροτήματα Σκυρίτιδας – Τσεμπερού και Βαλτετσίου έπρεπε την περίοδο 2010-2018 να έχουν γίνει έργα για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων στα όμορα χωριά ύψους άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κάτοικοι λένε ότι δεν έγινε τίποτα, μήπως τα είδε κανένας άλλος; 

Ανάλογα ποσά έπρεπε να έχουν διατεθεί και από τα άλλα βιομηχανικά αιολικά συγκροτήματα.

Με βάση τα πάρα πάνω ερωτάστε κ. Δήμαρχε:

Θα φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης;

Ο Ερωτών

Βαγγέλης Γούργαρης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.