Πολιτικη

Κριτική Γόντικα στο ψήφισμα του Πε.Συ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ξεχειλίζει από υποκρισία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την παράταξη Πράσινη Πελοπόννησος και την επικεφαλής της Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ξεχειλίζει από υποκρισία απέναντι στις χιλιάδες εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες της περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και στις εργαζόμενες- μόνιμες και συμβασιούχους- στις υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης, που δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, ακόμα και πίσω από τα απορριμματοφόρα. 

Το ψήφισμα, όχι μόνο δεν ρίχνει ευθύνες  στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και τοπικής διοίκησης στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, αλλά  δεν έχει ούτε μια φράση καταδίκης στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου- Βρούτση και του νέου νόμου για τους ΟΤΑ.

Εκφράζει τη συμπαράστασή του στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη για “κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προστασία του περιβάλλοντος, ελευθερία, ειρήνη, δικαιώματα για όλες και όλους”. Ούτε άχνα φυσικά στο ψήφισμα για την κύρια αιτία των σύγχρονων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. 

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα θάβεται κυριολεκτικά ότι σε μια άδικη, εκμεταλλευτική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ισότητα, προστασία του περιβάλλοντος και όλα τα άλλα. 

Πρώτον: Όσο η οικονομία, τα πάντα λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, όσο η μόρφωση, η εργασία, η μητρότητα, οι ανάγκες θεωρούνται ατομική υπόθεση, η πλειοψηφία των γυναικών θα είναι διπλά καταπιεσμένες... όποια πολιτική δύναμη- νεοφιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική κλπ- και αν βρίσκεται στο κυβερνητικό τιμόνι. Όσες γυναίκες και αν αναδειχθούν σε Υπουργικές καρέκλες ή ως στελέχη μετοχικών επιχειρήσεων. 

Δεύτερον: Αλήθεια ποια πολιτική καταστρέφει τον πλανήτη; Είναι η πολιτική διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ που υπηρετεί τις ανάγκες, τα συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών, που εμπορευματοποιεί τα πάντα -γη, ενεργειακές πηγές, αιγιαλούς, δάση- παραδίδοντάς τα στα μονοπώλια. Αυτό το δρόμο υπηρετεί και η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” made in EU για να κάνουν bussiness οι κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Τρίτον: Όσο και αν στρουθοκαμηλίζουν οι σύγχρονες φεμινίστριες, που έχει η Παράταξη της κ. Λυμπεροπούλου υιοθετήσει τα συνθήματά τους, στο όνομα της “ισότητας” ανδρών και γυναικών στην εργασία, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να γενικευτούν στο σύνολο του εργατικού δυναμικού τα ωράρια και οι συμβάσεις λάστιχο. Στόχο έχουν την εντατικοποίηση της δουλειάς. Τα αποτελέσματα της “ισότητας” στις ελαστικές σχέσεις εργασίας παρουσιάζονται ενδεικτικά στα παρακάτω στοιχεία: Το 2014, οι γυναίκες αποτελούσαν το 71,7% των εργαζομένων με μερική απασχόληση και οι άνδρες το 29,3%. Ενώ, το 2019 οι γυναίκες αποτελούσαν 56% των μερικά απασχολούμενων και οι άνδρες το 44%. Κρύβουν ότι στο όνομα της “ισότητας” καταργήθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, όπως ήταν η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στη βιοτεχνία, η πενταετής διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών- ανδρών. Στα πλαίσια της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, η ισότητα των φύλων στους μισθούς, στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα δε σημαίνει και βελτίωση του εργασιακού εισοδήματος, των δικαιωμάτων για άνδρες και γυναίκες, αλλά εξίσωση προς τα κάτω.

Τέταρτον: Στο ψήφισμα όταν λέει «όχι σους πολέμους, των οποίων οι άμεσες συνέπειες είναι χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο...» ότι «η πρόληψη και η διπλωματία της ειρήνης είναι πιο απαραίτητη από ποτέ», είναι υποκριτικό καθώς τί έχετε να πείτε για τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε 15 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων και την αποστολή patriot στη Σαουδική Αραβία; Τί έχετε να πείτε για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο; Τί έχετε να πείτε δηλαδή για τη συμμετοχή της χώρας στο μακέλεμα άλλων λαών; Πώς ακριβώς εκφράζετε τη συμπαράστασή σας και την αλληλεγγύη σας στους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που καταδικάζονται στα κολαστήρια των hotspot, πριν ανοιχτών και τώρα κλειστών;

Όμως, με το συγκεκριμένο ψήφισμα βγάζετε λάδι την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις τεράστιες ευθύνες στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, αλλά και στην υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών και οδηγεί στον εγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων.

Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέσαμε ξεχωριστό ψήφισμα στην πιο πάνω λογική και ως εκ τούτου δεν ήταν ομόφωνο το ψήφισμα όπως παρουσιάζεται. 

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά.

Διεκδικούμε: 

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

Να αποσύρει η κυβέρνηση αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.