Πολιτικη

Οδυσσέας: Είμαστε με τους πολίτες-Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

Ο βουλευτής Αρκαδίας με το Κίνημα Αλλαγής για το "καυτό" θέμα του φυσικού αερίου στην Τρίπολη.

Οι εξελίξεις στο έργο για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου της Τρίπολης μετά τη δημόσια έγγραφη παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΡΑΕ,  ότι θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση στη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Δικτύου Αερίου) για την υλοποίηση του έργου, με ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, δικαιώνει τις συνεχείς παρεμβάσεις του  Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στη Βουλή με συχνές ερωτήσεις για το σημαντικό αυτό έργο πνοής για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η προσήλωση του  στη διαφάνεια και την ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, για έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα συνεχισθεί ώστε να αποφευχθούν νέα μονοπώλια που θα διαμορφώνουν τις τιμές κατά το δοκούν ει βάρος των πολιτών, των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας τόσο όσον αφορά το δίκτυο φυσικού αερίου όσο και για την προσπάθεια κατάργησης της τηλεθέρμανσης.

Ολόκληρη η ερώτηση και η επίκαιρη ερώτηση  έχουν  ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς : 1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη 

             2)  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ: Το έργο του δικτύου διανομής του φυσικού αερίου στην Τρίπολη πρέπει να συνεχισθεί και να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Τρίπολης και της Αρκαδίας, η ανακοίνωση απόφαση της ΡΑΕ ότι εξαίρεσε την Τρίπολη από το νέο πενταετές έργο της ΔΕΔΑ που ενέκρινε για την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη χώρα, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έχει επέλθει. Το έργο της επέκτασης στην Τρίπολη που ενέταξε το ΠΑΣΟΚ στα εθνικά δίκτυα από το 2012 αποτελεί έργο πνοής για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, αυτή η σημερινή απόφαση της ΡΑΕ έρχεται να προστεθεί στις καθυστερήσεις της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ανέβαλε διαρκώς την υλοποίηση ενός ώριμου έργου που θα μείωνε την ενεργειακή φτώχια, το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με ανακόλουθο την αύξηση τις θέσεις εργασίας. Τα οφέλη αυτά αποτέλεσαν και τα βασικά κριτήρια για την ένταξη της σχετικής επένδυσης στο ΕΣΠΑ, για την οποία επανειλημμένα προσπάθησα επί μακρόν για να γίνει.

Η τροφοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με φυσικό αέριο, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, κρίνεται σήμερα παρά ποτέ αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, ενώ θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Τρίπολη και την Αρκαδία.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

-Με ποια μέτρα θα συνεχίσει την υλοποίηση του έργου της επέκτασης του δικτύου;

-Θα υποβάλλει μέσω ΔΕΔΑ την προβλεπόμενη ένσταση στην απόφαση της ΡΑΕ;

-Θα συνεχίσει την χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ ;

Αθήνα, 5.05.2020

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις απαντήσεις σας κατά την διάρκεια της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή στις 29.6.2020 για το θέμα της κατάργησης της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη με την απένταξη στου σχετικού έργου από το ΕΣΠΑ δημιουργήθηκαν νέα αναπάντητα ερωτηματικά στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης και τα οποία είναι βάσιμα και πρέπει να απαντηθούν άμεσα. 

Την ανάγκη για άμεσες απαντήσεις επιβάλουν και λεπτομέρειες μνημονίου ήλθαν στην δημοσιότητα μετά τις απαντήσεις σας, ιδιώτη πωλητή φυσικού αερίου  με τον Δήμο και την Περιφέρεια για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη προεξοφλώντας μάλιστα στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Εξ αυτού του λόγου επανέρχομαι με την παρούσα Επίκαιρη.

Το μνημόνιο αυτό έρχεται να προκαταλάβει την ένσταση που όπως απαντήσετε θα υποβληθεί στην ΡΑΕ για την απένταξη του έργου του δικτύου φυσικού αερίου στην Αρκαδία που είχε υποβάλλει η ΔΕΔΑ. Χωρίς να είναι σε εμάς γνωστά όλα τα δεδομένα αυτού του μνημονίου δημιουργείται το ερωτηματικό πώς η επικείμενη υπογραφή του συνέπεσε σχεδόν ταυτόχρονα με την απένταξη του έργου της τηλεθέρμανσης που τόσα πλεονεκτήματα σε τεχνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο έχει.

Το αξιοπερίεργο είναι ενώ αντικείμενο του μνημονίου είναι το δίκτυο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη αυτό στηρίζει την  βιωσιμότητά του στην κατάργηση της σημερινής τηλεθέρμανσης. Ο τρόπος όμως προμήθειας φυσικού αερίου –CNG, μεταφοράς  και διανομής  του έχει σημαντικά επί πλέον κόστη που θα μεταφερθούν στους καταναλωτές. Το μνημόνιο ανεξήγητα είναι πρωθύστερο των πραγματικών γεγονότων αφού  ιδιώτης δεν έχει άδεια δικτύου διανομής και γενάται το απλό και φυσιολογικό ερώτημα γιατί δεν αναζήτησαν προσφορές με ανοικτή ανταγωνιστική διαδικασία από φορείς διανομής  με δίκτυα φυσικού αερίου (π.χ  ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ – Θες, ΔΕΔΑ). Η έλλειψη του ανταγωνισμού με το καλημέρα ανησυχεί περισσότερο τους κατοίκους και τις υπηρεσίες διότι αυτό αύριο θα μεταφραστεί σε  αυξημένο κόστος.

Όσον αφορά την συνεχή λειτουργία της σύγχρονης μονάδας 5 στη Μεγαλόπολη που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία πρόσχημα κατά την γνώμη μας,  τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν ότι η λειτουργία της είναι συνεχής λόγω της τεχνολογία της και την συμβολή της στην ευστάθεια του συστήματος. Ως εκ τούτου η σύνδεση της τηλεθέρμανσης με την μονάδα 5  είναι τεχνικά και λειτουργικά η καλύτερη λύση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Ποια είναι τα λεπτομερή στοιχεία της μελέτης κόστους οφέλους για τις δύο τρόπους  λειτουργίας της τηλεθέρμανσης με σύνδεση με την μονάδα 5 και με φυσικό αέριο και στις  δύο εκδοχές, μεταβατική και οριστική;

-Πώς είναι δυνατόν να προωθούνται μνημόνια για την παροχή φυσικού αερίου προεξοφλώντας την ένταξη και την χρηματοδότησή του ΕΣΠΑ χωρίς να τηρείται η διαφάνεια και ανταγωνιστική διαδικασία;

Αθήνα 6/7/2020

Ο Ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.