Πολιτικη

"Η ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής δίνει υπεραξία στο έργο της ανάπλασης"

Πέτρος Tατούλης: Η ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής δίνει υπεραξία στο έργο της ανάπλασης

Η ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής δυστυχώς αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης και πολιτικών παιχνιδιών μεταξύ «εξωθεσμικών» παραγόντων της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας. 

Το έργο της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής εντάχθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), στο πλαίσιο Γ’ φάσης της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που χρηματοδοτείται από τον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος –μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου.

Για την ένταξη και την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου υπήρξαν κατατεθειμένες απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αρχαιολογίας, ως προβλέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Για την ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας της Υπαπαντής απαιτείται ορθολογική σκέψη και γνώση και όχι υπερβολική και αιφνιδιαστική και «αλά καρτ» δήθεν ευαισθησία για την διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η ανάδειξη των αρχαίων στην συγκεκριμένη περιοχή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ενισχύσει την προβολή ενός εμβληματικού σημείου για την πόλη της Καλαμάτας και ταυτόχρονα απολύτως συμβατή με την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) όπως εξειδικεύτηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. 

Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να τροποποιηθεί η ενταγμένη πράξη και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με το απαιτούμενο ποσό για την ανάδειξη των αρχαίων.

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη και ανεύθυνη την άποψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος απειλεί και «εκβιάζει» πολιτικά το Δήμο Καλαμάτας και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι… «αν δεν δεχθούν να γίνει το έργο τότε θα …απενταχθεί και οι πόροι θα πάνε σε άλλη πόλη».

Κύριε Νίκα, επιτέλους αφήστε την αυταρχική συμπεριφορά σας και σταματήστε να λέτε ψέματα. Το έργο δεν μπορεί να απενταχθεί, ούτε οι πόροι να οδηγηθούν σε άλλη πόλη.

Το έργο της ανάπλασης πρέπει να γίνει και η ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να διασωθεί από την μία η πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο ιστορικό-πολιτιστικό-τουριστικό προϊόν, στο πλέον εμβληματικό σημείο της πόλης της Μεσσηνίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλει να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα ώστε να εκφράσει με σαφήνεια την άποψη όλων των παρατάξεων του ανώτατου πολιτικού οργάνου της Πελοποννήσου.

Υγ1. Κύριε Νίκα, θεωρούμε «πολιτική ντροπή», την προσπάθεια που κάνατε να παρέμβετε στη ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας, την ώρα της διεξαγωγής της συνεδρίασης και της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος.

Υγ2. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της «εκλεκτής» Υπουργού Πολιτισμού του κ.Μητσοτάκη, η απαράδεκτη δήλωση της για τα αρχαία της Υπαπαντής αποτελεί ύψιστη προσβολή για την Καλαμάτα και τους πολίτες της. Η κα. Μενδώνη προσπάθησε να καπηλευθεί την χρηματοδότηση των 55 εκατομμυρίων ευρώ για έργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο, αγνοώντας σκοπίμως να αναφερθεί στην αλήθεια, δηλαδή ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ένταξης σε έργα πολιτισμού ανήκει στην Πελοπόννησο και είναι έργο της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη. 

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.