Πολιτικη

Με την υπογραφή Παπαηλιού η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την Palantir

Γίνεται λόγος για κίνδυνο ψηφιακού ολοκληρωτισμού.

Η  «αμφιλεγόμενη» και «σκιώδης» εταιρία Palantir, όπως χαρακτηρίζεται από δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου  υπέγραψε σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής φύση του αντικειμένου της  (για  θέματα διαχείρισης της πανδημίας ;). 

Από διεθνείς οργανώσεις, ακόμη και από τη «Διεθνή Αμνηστία», γίνεται αναφορά στις μεθόδους που εξυπηρετεί η χρήση του λογισμικού της Palantir αλλά και στις παρεμβατικές και αδιαφανείς τεχνολογίες παρακολούθησης, συγκέντρωσης, «εξόρυξης», χρήσης και ανάλυσης (προσωπικών) δεδομένων, με σκοπό τη χειραγώγηση της βούλησης των φορέων τους.  

Εν προκειμένω, είναι προφανής ο  κίνδυνος ψηφιακού ολοκληρωτισμού, που μπορεί να  απειλήσει τους θεσμούς, τη λαϊκή κυριαρχία και εν τέλει τη Δημοκρατία.

Το γεγονός, ότι η σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί και δεν έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ή στις άλλες πλατφόρμες για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό από κυβερνητικής πλευράς,  προκαλεί εύλογες απορίες. 

Εξάλλου η  προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.  Γι΄ αυτό και απαιτείται η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να κρίνει και να αποφανθεί, αν τα δεδομένα που παρέχονται στην εταιρία Palanitir είναι «ευαίσθητα» και υπόκεινται σε προστασία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού) κατέθεσαν, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις  οποίες τίθενται ζητήματα διαφάνειας και χειραγώγησης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και ζητείται η γνωστοποίηση της σύμβασης και όλων των εγγράφων που την συνοδεύουν.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.