Πολιτικη

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ομόφωνο "όχι" στις ανεμογεννήτριες

Πρώτη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το 2021, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Όπως αναμενόταν, το θέμα των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, προτάχθηκε- ως "προ ημερησίας διατάξεως θέμα"- μεταξύ των υπολοίπων ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων.

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής όπου πρόκειται, σύμφωνα με το αίτημα που υποβλήθηκε από εταιρεία προς τη Ρ.Α.Ε. (ρυθμιστική αρχή ενέργειας), να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά και οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από μια σειρά τοπικών φορέων, "ανάγκασαν" το Περιφερειακό Συμβούλιο να προβεί σε συζήτηση και, παράλληλα, εξέταση του θέματος.

Ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε πως "εάν η τοπική κοινωνία δεν θέλει μια επένδυση, εμείς δεν πρόκειται να την εγκρίνουμε", προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αντίρρηση να προσυπογράψει οιοδήποτε κείμενο δοθεί από τους εισηγητές της επερώτησης- το οποίο θα αντιτίθεται στην επένδυση- και, μάλιστα, δήλωσε πως θα μεσολαβήσει ο ίδιος στους αρμοδίους της Ρ.Α.Ε., προκειμένου να μην δοθεί άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών πριν γνωμοδοτήσει περί αυτού το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τόνισε δε πως το Μαίναλο αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, έναν χώρο με ιδιαίτερη ιστορική και περιβαλλοντική σημασία.

Παράλληλα, ο κ. Νίκας δεν παρέλειψε ν' αναφέρει πως το Συμβούλιο έχει καθαρά "γνωμοδοτική αρμοδιότητα" και τις αποφάσεις θα τις λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή η Κεντρική Κυβέρνηση.

Το θέμα τέθηκε από τον κ. Τατούλη, με τη σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των αντιπολιτευομένων παρατάξεων. Επιπρόσθετα, τέθηκε και ανάλογο ζήτημα που αφορά το Λύκαιο Όρος. 

Επί της ουσίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω επιστολών, που θα προσυπογράφονται από τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, θα εκφράσει την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος, ζητώντας από τη Ρ.Α.Ε. να μην εκδώσει τις σχετικές άδειες.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.