Πολιτικη

Έρχεται νομοσχέδιο για το περιβάλλον με "τσουχτερές ποινές"

Σε διαβούλευση από σήμερα, Πέμπτη, 3 Ιουνίου, τέθηκε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με πολλαπλή "στόχευση".

Προσπάθεια "τακτοποίησης" του, ακόμα και τώρα, ασαφούς και μη εφαρμόσιμου- συχνά- νομικού πλαισίου, αποπειράται το αρμόδιο Υπουργείο για το Περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τη γνωστή τακτική του "καρότου" και του "μαστίγιου".

Έτσι, προβλέπονται "εξοντωτικά" πρόστιμα, ειδικά για επιχειρήσεις, για όσους δεν θα συμμορφώνονται με τις "επιταγές" του νέου νόμου- σε βάθος χρόνου, βέβαια, καθώς, ουσιαστικά, δίνεται περίοδος προσαρμογής αρκετών ετών.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο νομοσχέδιο προβλέπει:

-Αυξημένα δημοτικά τέλη σε όσους δεν ανακυκλώνουν, αλλά και επέκταση του μέτρου του περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες.

-Το ήδη θεσπισμένο "τέλος ταφής" θα εφαρμοστεί με μεγαλύτερες προσαυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με χρέωση 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/τ έως το 2025, σε 45 ευρώ/τ από 1η Ιανουαρίου 2026 και σε 55 ευρώ/τ από την 1η Ιανουαρίου 2027. Το εν λόγω τέλος, το οποίο πρακτικά θα μετακυλίεται στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών, έχει θεσπιστεί από το 2012 με στόχο την αποτροπή από την ταφή, στην οποία οδηγείται περίπου το 80% των αποβλήτων στη χώρα μας. Ωστόσο με το νέο νομοσχέδιο το ύψος του αυξάνεται σημαντικά καθώς προβλέπεται ότι θα φτάνει στα 55 ευρώ ανά τόνο αντί για το μάξιμουμ των 35 ευρώ που προβλεπόταν έως τώρα.

- Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να εφαρμόσουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 20.000 από την 1η Ιανουαρίου 2028.

-Ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. Ειδικότερα, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων θα ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035, ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030.

-Προωθείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων και βιοαποβλήτων. Θεσπίζεται, επίσης, η υποχρεωτική χωριστή συλλογή, έως το 2024, των κλωστοϋφαντουργικών και των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων και

-Επεκτείνεται η υποχρέωση, το αργότερο έως το 2023, οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων εγγυοδοσίας και στις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης πλέον της ήδη θεσπισμένης, με τον ν.4736/2020, αντίστοιχης υποχρέωσης για τις πλαστικές φιάλες.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.