Πολιτικη

Οδυσσέας: Να ενεργοποιηθούν οι συλλογικές συμβάσεις με κανόνες (vd)

Αποσπάσματα από την ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας και Ε' Αντιπροέδρου της Βουλής.

Κύριε Υπουργέ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν ανέβω στο βήμα ανέβηκαν η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Κατρούγκαλος  εκφράζοντας δύο διαφορετικές πολιτικά αντιλήψεις.  Τι είπε η κ. Μπακογιάννη για το Νόμο 1264 του 1982 ότι έπρεπε να αλλάξει, και είπε ότι  ο κ. Σκανδαλίδης αναπολεί το 1982. Όχι δεν είναι έτσι. Αναπολούμε τα θετικά μας και έχουμε μάθει από τα αρνητικά μας. 

Τι είπε ο κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι ο Νόμος αυτός ο οποίος χρειάζεται βελτιώσεις αλλά όχι κατάργηση γιατί βλέπει πολιτικά κάτι ουσιαστικό διαφορετικά Καταλαβαίνουμε ότι είστε απέναντι σε αυτό που εμείς εκφράζουμε πολιτικά,  δηλαδή  εσείς λέτε ότι η κοινωνία η εργασία αποτελείται από μεμονωμένα οργανωμένα άτομα, σε αντίθεση με μας που πιστεύουμε στη συλλογικότητα, ακόμα και η επιχείρηση εκφράζει συλλογικότητες. Για σκεφτείτε να αντιμετωπίζατε την Πανδημία ατομικά και όχι συλλογικά ως κοινωνία.

Ας πάμε στο άλλο θέμα που είπε η κ. Μπακογιάννη  για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα λύσει τα προβλήματα αλλά την οποία όταν  είχε έρθει δεν την ψήφισε

Από την άλλη ο κ. Κατρούγκαλος μας κάνει κριτική, ας δούμε όμως δυο πράγματα  που  έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Έκανε τον μικρότερο μικρομεσαίο να πληρώνει ΕΦΚΑ, ως φορολογία και με αυτό  διέλυσε την μεσαία επιχείρηση και την μεγάλη π.χ  coca cola δεν την διέλυσε. Αυτό έκανε ο ΕΦΚΑ. Όσον αφορά τις ηγεσίες είδα την άλλη φορά τον κ. Φωτόπουλο (ΔΕΗ) με τον κ. Τσίπρα και αναρωτιέμαι ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει,  ότι απαξιώνουμε το ένα μέρος και κρύβουμε το άλλο που δεν μας βολεύει. Περίπτωση Σίμου Κεδίκογλου: Λέμε για τους Σαμαροβενιζέλους τα όσα και από την άλλη πήραμε αυτόν που απέλυσε εργαζόμενους και το κάνουμε πρώτο στέλεχος.. ΕΛΕΟΣ

Πάμε στο νομοσχέδιο να δούμε κάποια στοιχεία που υπάρχουν και τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και αφορά όλους μας.

Όταν συμφωνούμε όλοι η πρακτική που εφαρμόζεται  σήμερα για την εργασία είναι 50% επίσημα και 50% ανεπίσημα, η υπερωρία έχει να κάνει με τον επιχειρηματία και τον εργαζόμενο. Το λύνετε αυτό; Δίνετε κίνητρα τέτοια ώστε και ο επιχειρηματίας να δίνει φανερά τα χρήματα και ο εργαζόμενος να μην θέλει να τα πάρει ανεπίσημα χρήματα, ώστε να μπορούν όλοι να τα δηλώσουν κανονικά δηλαδή να  δηλώνονται οι υπερωρίες να πάμε μετά στην ψηφιακή κάρτα παρακολούθησης των ωρών εργασίας; Όχι  βέβαια.

Τι κάνατε εσείς τώρα; Ξέρετε τι κάνατε με το Πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΊΑ κ. Υπουργέ;

Ακούστε τι κίνητρο δίνετε;

Λέτε σε έναν ότι θα τον πληρώνεται δηλαδή θα αμείβεται για  8ωρο αλλά θα δουλεύει 4ωρο. Μία επιχείρηση που θα θέλει 20 εργαζόμενους για τις ανάγκες της  θα χρειαστεί 40… και σεις είστε  με αυτό φιλελεύθεροι

Για να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας:

«Η Ελλάδα έχει τη 2η υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το Δεκέμβρη του 2020, το επίσημο ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat:

«Η χώρα έχει τον 3ο μεγαλύτερο πληθυσμό μη ενεργών οικονομικά πολιτών».

Οι μεγάλοι αποκλεισμένοι είναι προφανώς οι γυναίκες, οι νέοι έως και 24 έτη, αλλά και οι άνδρες με ηλικία άνω των 50 ετών.

Επιπλέον, δες τε και το άλλο στοιχείο που αφορά τις ώρες απασχόλησης: Για την προ-covid περίοδο η Ελλάδα κατατάσσοντας στην 5η υψηλότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, απασχολουμένων πλήρους απασχόλησης με εξαρτημένη εργασία.

Δηλαδή αυτό που λέει η ΝΔ  σήμερα είχε γίνει στην πράξη πριν 5 χρόνια

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο οι εργαζόμενοι, αυτοί που μας παρακολουθούν, αν παρακολουθούν αυτή την αντιπαράθεση που γίνεται ή απλά λένε ότι είναι μια απλή αντιπαράθεση ενώ στην πράξη είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ψηφίζουμε

Για αυτό και εμείς πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε όλοι, ακόμα και η ΝΔ που πιθανόν να μην το πιστεύει, είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις με κανόνες πρέπει να ενεργοποιηθούν ξανά. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να υποστηριχθεί σε μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή για να πάμε σε μια άλλη εποχή και άλλη μετάβαση και επειδή λέτε για χώρες οι οποίες έχουν συντηρητικές Κυβερνήσεις δεν κάνουν αυτό σας λέμε ότι αυτό κάνουν στη Φιλανδία.

Η ουσία της πολιτικής σας κ. Υπουργέ, οι ρυθμίσεις λειτουργούν σαν αντικίνητρο για την αγορά εργασίας. Είναι κυρίως αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν  νέες θέσεις εργασίας.

Όπως και το να γίνει η Επιθεώρηση Εργασίας «ΠΙΤΣΙΛΉΣ» δεν  ξέρω ποιος το θέλει και ποιος όχι, αν είναι υπερ. των επιχειρηματιών ή όχι …. είναι μια γενικότερη κουβέντα που πρέπει να γίνει για το πώς λειτουργεί η ΑΑΔΕ και τι πιστεύει ο καθένας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλη την ομιλία

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.