Πολιτικη

Διάγγελμα Μητσοτάκη: "Lockdown" στους ανεμβολίαστους!

Φωτογραφία: video screen/ EΡΤ 1

Aπό την ερχόμενη Δευτέρα, νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, σε μήνυμά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός:

-Όλοι οι ενήλικοι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπαίνουν σε κανένα κλειστό χώρο ψυχαγωγίας (θέατρα, γυμναστήρια, κινηματογράφοι), ούτε με τεστ.

-Επτά μήνες θα είναι η χρονική περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τους εμβολιασμένους άνω των 60, οι οποίοι μετά απ' αυτό το διάστημα, θα πρέπει, υποχρεωτικά, να έχουν κάνει τρίτη δόση.

-Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς.

-Οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα εντατικοί, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, "Δεν υπάρχουν κορόιδα και έξυπνοι σε μια εθνική μάχη".

-Θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

Συνεπώς, από τις 22 Νοεμβρίου 2021, οι ενήλικες ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν, σε καμία περίπτωση, να εισέρχονται σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια. Ήδη, το ίδιο συμβαίνει για τους κλειστούς χώρους εστίασης. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι μια άμεση ενέργεια προστασίας και παράλληλα μια έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Ειδική αναφορά έγινε στις εκκλησίες, όπου οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι θα μπαίνουν με αρνητικό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid ή pcr), προφανώς με δική τους δαπάνη. Ευθύνη τήρησης του μέτρου θα έχουν οι αρμόδιοι εκκλησιαστικοί φορείς και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία. 

Ο κ. Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε, εν μέρει, δραματικούς τόνους στο αποψινό διάγγελμά του, προσπαθώντας να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, παραθέτοντας παραδείγματα χωρών με υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021, αφορούν το επόμενο δίμηνο και την προσπάθεια να φθάσουμε σε ασφαλείς εορτές τα Χριστούγεννα.

Eπίσης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα υπέστη "αχρείαστες απώλειες, παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσα",  δήλωσε πως δεν πρέπει να κομματικοποιείται το ανθρώπινο δράμα και αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως θα προτείνει αυτό να εφαρμοστεί και στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού- κάτι που εξετάζεται ήδη στους "κόλπους" της Ε.Ε.

Ο κ. Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως υφίσταται ένα "συμβόλαιο τιμής" μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών, που αφορά την μη εφαρμογή ενός νέου "lockdown", αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι όροι του "συμβολαίου" και από τα δυο μέρη. Πάντως, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των τελευταίων πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και υποστήριξε πως αποδεικνύεται πως η η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στο γεγονός πως οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, αν αποφασίσουν να εμβολιαστούν. 

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τι θα ισχύει από Δευτέρα, σε σχετικό πίνακα.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.