Πολιτικη

"Να φύγει η κυβέρνηση της νεοδεξιάς του Κυρ. Μητσοτάκη"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Όλη η τοποθέτηση του Γ. Παπαηλιού κατά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

1) Η χώρα διέρχεται μία πολλαπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική (ακρίβεια, διαχείριση δημοσίων υποδομών κτλ), θεσμική και ηθική. 

Κοινός παρονομαστής της διαχείρισης και της πολιτικής αντιμετώπισης αυτής της πολλαπλής κρίσης είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Αυτή η πολιτική στηρίζεται στην απέχθεια της ΝΔ προς το κράτος, την κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, (και)  στους τομείς της υγείας, των δημοσίων υποδομών, της οικονομίας. Όλα αφήνονται στην αυτορρύθμιση και συνακόλουθα  στο έλεος των αγορών.   

Η πολιτεία, με την κυβέρνηση της ΝΔ, παρεμβαίνει μόνον μέσω της ευνοϊκής νομοθέτησης για τους μεγάλους και ισχυρούς και της κατανομής των δημοσίων, εθνικών  και κοινοτικών, πόρων προς όφελός τους και εις βάρος της μισθωτής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της περιφέρειας.  

Και επιπλέον παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να την χειραγωγήσει υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.  

2) Η πρόσφατη κακοκαιρία  έφερε στην επιφάνεια, με  εναργέστατο τρόπο, την έλλειψη βούλησης και τη διαχειριστική ανικανότητα των ιδιωτών- κρατικοδίαιτων ολιγαρχών, να ανταποκριθούν στην αποστολή που τους έχει ανατεθεί συμβατικά από την πολιτεία. Επιπλέον ανέδειξε  την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του «επιτελικού» κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και σε όλες τις άλλες κρίσεις (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) η κυβέρνηση αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε την κατάσταση με την απόδοση ευθυνών σε όλους τους άλλους, εκτός από την ίδια και βέβαια τον πρωθυπουργό. 

Για την κυβέρνηση, ευθύνονται η διαχειρίστρια εταιρία της Αττικής Οδού που και βέβαια ευθύνεται, αφού της το επέτρεψε το «επιτελικό» κράτος , με τις πράξεις και παραλείψεις του, η ΕΜΥ, οι πολίτες  και όλοι οι άλλοι, ανάλογα με το πως βολεύει την κυβέρνηση. –   

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, η εμμονή σε  παρωχημένες ιδεοληψίες, η ανεμελιά, η έλλειψη συντονισμού,   η ανικανότητα, αλλά και η εμφανής άγνοια επί κρίσιμων θεμάτων λειτουργίας του κράτους από  τους «άριστους» κυβερνητικούς παράγοντες, ή μάλλον άχρηστους, όπως αποδεικνύεται, οδήγησαν στο  «φιάσκο» του χιονιά.  

3) Είναι εμφανής η εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης  ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας. Αυτή αποτυπώνεται στην αυξημένη  θνησιμότητα – 23.000 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας και περισσότεροι από 100 συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση  –  στους διασωληνωμένους  ασθενείς εκτός ΜΕΘ , στη μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιάς νόσου,  στη νέα  «λίστα  ντροπής» με ασθενείς που παραμένουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι απλής νοσηλείας ή  «να συναινέσουν», ναι  να συναινέσουν, οι ιδιωτικές κλινικές για τη διακομιδή τους, αλλά  και στην αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων,  οδηγώντας σε εκτίναξη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και ωθώντας τους ασθενείς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εξάλλου το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών  επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και τη δυνατότητά του να καλύψει  τις στοιχειώδεις  ανάγκες των ασθενών.  

Η επιβάρυνση του ΕΣΥ αποδεικνύεται  μη διαχείρισιμη, αφού έχει υπερβεί τις αντοχές του.  

Και όλα αυτά, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά τη στήριξη και την ενίσχυση του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συμπεριλαμβανομένης που έχει αφεθεί στην τύχη της,  και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.    

4) Η έξαρση της ακρίβειας αποτελεί σημαντική παράμετρο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.   

Οι πολίτες  αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην ικανοποίηση των καθημερινών-στοιχειωδών αναγκών τους, λόγω της εκτόξευσης των τιμών  στα βασικά είδη διατροφής, στα είδη πρώτης ανάγκης και  στην ενέργεια   

Αλλά και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας τους. Το κόστος της ενέργειας (η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η εκχώρηση της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών φορέων σε δήθεν επενδυτές έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εκτόξευσή του), των πρώτων υλών, των μεταφορών «έχει χτυπήσει κόκκινο».    

Η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα (ενδεικτικά, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στο ποσό των 800 ευρώ,  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα προϊόντα της ενέργειας στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, διαγραφή  του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, όπως έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), άφησε την ακρίβεια να εξελίσσεται και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αιμορραγούν, θεωρώντας, ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας.   

Μείζον θέμα αποτελεί για το επόμενο χρονικό διάστημα και η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου με τον οποίο καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας και επιταχύνονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων.  

5) Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη,  διότι έχει οδηγήσει τους θεσμούς σε πλήρη απαξίωση, επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στο κράτος δικαίου, τα, ατομικά και συλλογικά,  δικαιώματα και εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία. Έχει εργαλειοποιήσει τους θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος – δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί στοχοποιούνται,  διότι απλώς πράττουν το καθήκον τους, σεβόμενοι την αποστολή τους.  

Σε αυτό το πλαίσιο,  αναδεικνύεται η αδιαφάνεια ως προς τις  δημόσιες συμβάσεις (οι συνδεόμενες με αυτές απευθείας αναθέσεις και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος «δίνουν και παίρνουν»), προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους τραπεζίτες και τους οικονομικούς ολιγάρχες (η ασυλία που παρέχεται με αλλεπάλληλες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε τραπεζίτες και άλλους «μεγαλοπαράγοντες» είναι «στην ημερήσια διάταξη», ενώ ίδιας ή παραπλήσιας ευνοϊκής μεταχείρισης τυγχάνουν τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού  για τα «δανεικά και αγύριστα», που έχουν λάβει από το τραπεζικό σύστημα), επιβάλλεται ο απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης, ασκούνται πολιτικές αυταρχισμού και περιστολής των δικαιωμάτων των πολιτών.   

Επιπλέον  έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό κλίμα, με το να τίθεται  στο στόχαστρο  κάθε διαφορετική δημοσιογραφική φωνή. Δημοσιογράφοι καλούνται  σε απολογία ή για κατάθεση ως ύποπτοι, λόγω δημοσιευμάτων τους  που αφορούν την αποκάλυψη σημαντικών πτυχών σκανδάλων. Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, κατρακυλά συνεχώς στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά  την ελευθερία του τύπου . 

6) Σε όλα αυτά προστίθενται και η αλαζονεία, η έπαρση, η οίηση, τα ψεύδη κατά ριπάς, οι προνομιακές σχέσεις με αμφιλεγόμενα στοιχεία της «νύχτας»,   συμπεριφορές που καταδεικνύουν το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης της νεοδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη..  

7) Στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης, το προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προοδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη  παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με τη συμμετοχή των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της  πρωτογενούς παραγωγής, του πολιτισμού, της νέας γενιάς και της ελληνικής περιφέρειας.  .  

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση μιάς προοδευτικής. κοινωνικής και πολιτικής, συμμαχίας που θα αλλάξει τους συσχετισμούς.    

Βάσει όλων αυτών, η κυβέρνηση της ΝΔ  πρέπει να φύγει και θα φύγει.   

Με τη λαϊκή ετυμηγορία δε, θα την διαδεχθεί μία προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θα εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία. 

(Από την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνηθεί και δεν εκφωνήθηκε,  λόγω σειράς στη «λίστα ομιλητών» και χρόνου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία).    

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.