Πολιτικη

Στη Βουλή το ζήτημα των μικροϊδιοκτητών γύρω από τη λίμνη Τάκα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επιλυθεί το θέμα ιδιοκτησίας των μικροϊδιοκτητών των τοπικών κοινοτήτων Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κανδάλου, του δήμου Τρίπολης, ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών κατέθεσε ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μετά από την συνάντησή στις 5.2.022 με κατοίκους  των τοπικών κοινοτήτων Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κανδάλου  στην σχετική εκδήλωση τους για την εξεύρεση λύσης για το μεγάλο πρόβλημα με την αμφισβήτηση των από πολλά χρόνια ιδιοκτησιών τους από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και ζητά να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα.

Ακολουθεί το κείμενο της  Επίκαιρης Ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών  Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Άμεση επίλυση του θέματος ιδιοκτησίας εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών των τοπικών κοινοτήτων Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κανδάλου, του δήμου Τρίπολης γύρω από την λίμνη Τάκα.

Κύριε Υπουργέ,

Στις 5.2.2022 παραβρέθηκα σε εκδήλωση  κατοίκων μικροϊδιοκτητών των τοπικών κοινοτήτων Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κανδάλου, του δήμου Τρίπολης γύρω από την λίμνη Τάκα οι οποίοι ήταν ανάστατοι  γιατί οι ιδιόκτητες εκτάσεις τους, από πολλών ετών, αμφισβητούνται παράτυπα και παράνομα από την κτηματική υπηρεσία του κράτους. Στο ψήφισμα τους που εκδόθηκε την ίδια ημέρα αναφέρουν «Η αμφισβήτηση των κτημάτων μας όπως μας κοινοποιήθηκε από το γραφείο κτηματογράφησης, στηρίζεται σε δήλωση και άλλου προσώπου, του οποίου το δικαίωμα κατά το γραφείο κτηματογράφησης κρίθηκε ισχυρότερο με βάση τα έγγραφα που αμφότεροι προσκομίσαμε, χωρίς ποτέ αυτά τα έγγραφα να μας γνωστοποιηθούν. Η αμφισβητούμενη περιουσία μας ανέρχεται σε 5.000 περίπου στρέμματα και αφορά πάνω από 150 οικογένειες. Είναι ιδιοκτησίες των κατοίκων και καλλιεργούνται ανελλιπώς πάνω από 200 χρόνια από την απελευθέρωση του τόπου μας από τον οθωμανικό ζυγό και από πάππου προς πάππου.Η αμφισβητούμενη έκταση ουδέποτε καλύφθηκε από λιμνάζοντα ύδατα, αλλά ανήκει σε πολλούς συγχωριανούς, οι οποίοι κυριεύουν, κατέχουν  και νέμονται  την ιδιοκτησία τους με συμβόλαια κληρονομιάς ή αγοράς ή με τίτλους. Όλα τα κτήματα είναι δηλωμένα στο Ε9, καταβάλλονται φόροι στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο. Τα περισσότερα κτήματα  έχουν εγκαταστάσεις  με αποθήκες  και πηγάδια, είναι αρδευόμενα στο μεγαλύτερο ποσοστό. Υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ  και ηλεκτροδοτούνται οι περιοχές  από το 1966 και φυσικά οι ιδιοκτήτες πληρώνουν τακτικά την κατανάλωση. Εκτός των ορίων  των αμφισβητουμένων κτημάτων  μας υπάρχουν μονάδες  επεξεργασίας  αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικές  σύγχρονες μονάδες, οι οποίες  υδροδοτούνται  από πηγάδια με ηλεκτροδοτούμενο σύστημα με  σύγχρονες εγκαταστάσεις τα οποία βρίσκονται  στις αμφισβητούμενες εκτάσεις και έχουν γίνει  με έξοδα και δαπάνες  των ιδιοκτητών συγχωριανών μας. Αυτές ειδικά οι αποδείξεις αγνοήθηκαν όπως φαίνεται από τις απαντήσεις των υπηρεσιών στην  απο αριθμ. πρωτ. 262/1.11.2021 αναφορά μου από τις οποίες δεν προέκυψε αντιμετώπιση του θέματος.

Ως εκ τούτου μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποιές νομοθετικές ενέργειες θα ληφθούν άμεσα ώστε να επιλυθεί το θέμα ιδιοκτησίας των μικροϊδιοκτητών των τοπικών κοινοτήτων Ευάνδρου, Βουνού, Στρίγκου και Κανδάλου, του δήμου Τρίπολης γύρω από την λίμνη Τάκα να τους αναγνωρισθούν οι μακροχρόνιοι τίτλοι που έχουν μέχρις σήμερα για  να  μπορούν να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο;

2.Ποιές ενέργειες θα ληφθούν ώστε οι μικροϊδιοκτητες να μην έχουν πρόβληματα με την καταβολή των ενισχύσωεν και των άλλων συναλλαγών τους με τις υπηρεσίες του δημοσίου;  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.