Πολιτικη

"Η σοσιαλδημοκρατία έχει τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Για τη σοσιαλδημοκρατία, μόνο ένας σταθερός μηχανισμός στήριξης θα διασφαλίσει τους ευάλωτους πολίτες, ανέφερε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Αρκαδίας με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής, στην Ολομέλεια, κατά τη και ψήφιση  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ελληνοτουρκικά:

Θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και τους κυβερνητικούς θριάμβους των επόμενων ημερών αναφορικά με την δημιουργία ενός νέου θεμελίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε υπέρμαχοι της ειρήνης και του επωφελούς διαλόγου με τους γείτονες αλλά πάντα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Κι όμως, λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο επικαλούμενος τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς. Γνωρίζουμε καλά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ύπαρξη συνόρων, αλλά ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Συζητά η κυβέρνηση σε τέτοια βάση;

Φορολόγηση απροσδόκητων υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών:

Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας. Φυσικά υπάρχει  εξωγενής κρίση αναφορικά με την ενέργεια, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακουμπήσει. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ -που η κυβέρνηση διόρισε - στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μια σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές. Υπάρχει αυτό το πόρισμα; Αποτυπώνει κέρδη και ζημίες; Μήπως δείχνει ουρανοκατέβατα κέρδη για τις παραπάνω κατηγορίες επιχειρηματιών; Πρέπει να γνωρίζουμε.

Εν μέσω κρίσης, η χώρας μας έχει αυξήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Αυτό συνέβη γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης κλείναμε – βίαια- τις λιγνιτικές  μονάδες και αντί να βάζουμε ΑΠΕ, επενδύαμε στην χρήση του φυσικού αερίου. Ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε έρθει στην Μεγαλόπολη για τα εγκαίνια του δικτύου. Αλλά την ίδια στιγμή ο κος Αμανατίδης, ως Βουλευτής Κοζάνης, δεν επέλεξε το φυσικό αέριο για να λειτουργεί η τηλεθέρμανση, όπως έγινε στη Μεγαλόπολη. Οι πολίτες της Μεγαλόπολης με την επιλογή του φυσικού αερίου θα πληρώσουν αύξηση 500%.

Είναι συνεπώς ανάγκη να υπάρξει άμεση φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Η ΔΕΗ για το 2021 έχει λειτουργικά κέρδη γύρω στα 800 εκατ. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες εισφορές.  Τα συμφέροντα που προσπαθεί να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, συγκρούονται με τις συνθήκες και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. 

Αγρότες:

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τους αγρότες, λέγοντας ότι κάνει μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα. Αλλά στην κυβέρνηση δεν αναλογίζονται ποια εποχή του χρόνου οι αγρότες προμηθεύονται λιπάσματα. Η κυβέρνηση έχει αργήσει, καθώς η προμήθεια λιπασμάτων γίνεται το Φθινόπωρο. Τώρα οι αγρότες είναι ήδη σε δεινή κατάσταση.

Επιδόματα αριστεράς, δεξιάς και η σοσιαλδημοκρατία:

Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην πολιτική και τη διακυβέρνηση. Η αριστερά και η δεξιά δίνουν επιδόματα κάθε τόσο. Ψίχουλα που ψηφίζουν και καταψηφίζουν μεταξύ τους, επιδόματα σαν αυτά της Φρειδερίκης. Η σοσιαλδημοκρατία πιστεύει ότι μόνο η λειτουργία ενός μηχανισμού στήριξης, όπως το ΕΚΑΣ, μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

ΕΣΠΑ:

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα τεχνικό νομοσχέδιο που για να έχει επιτυχία κατά την άποψή μας, θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση των προηγούμενων δομών ώστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστική απορρόφηση των πόρων. Επιπλέον, για να έχει επιτυχία το νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα στελέχη που τρέχουν αυτό το πρόγραμμα και να θυμόμαστε τις υποσχέσεις που τους έχουμε δώσει. Εμείς είμαστε θετικά προσκείμενοι στο σχέδιο νόμου, αλλά αν δεν λυθούν τα ζητήματα που θέτουμε, θα διαιωνιστούν τα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των ΕΣΠΑ.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που έχει τα εργαλεία για διαχείρισης κρίσεων. Είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που θα ψηφίσει ο κόσμος.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.