Πολιτικη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ανακοίνωση με την οποία συντάσσεται με την τοποθέτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αρκαδίας συμφωνεί με την ανακοίνωση της  Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συμμερίζεται τις απόψεις του Τμήματος Πολιτισμού για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

«Δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου ανήκει και σου το έχουν κλέψει.»

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και έντονο συνάμα προβληματισμό τις μυστικές διαβουλεύσεις που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση με το Βρετανικό μουσείο σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συναντήθηκε προχθές με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και  εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα ελληνικού και ξένου τύπου που μιλούν ρητά για δανεισμό ή για ανταλλαγή και με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Όπως είπε «Αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και συνολικής διάστασης, διότι οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένες σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Και η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα - πολύ δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας - στα παρανόμως αποσπασθέντα - στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε αυτήν την στιγμή είναι να ξεκινήσουμε μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που ουσιαστικά μας ενώνει, γι΄αυτό και πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμειςκαι στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα. Και, ταυτόχρονα,  να υπάρξει άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από το πλαίσιο που υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η κα Μενδώνη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπών στην Αθήνα, και σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί».Η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να γνωρίζει πως η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που την ξεπερνά την ίδια και δεν προσφέρεται χώρος για παραγοντισμούς και μικροπολιτική. Οι ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η κα Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών. Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας.

Ας  μην υποπέσει λοιπόν σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.