Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Η Τρίπολη τίμησε το Θανάση Βαλτινό (photos)

O γνωστός Αρκάς συγγραφέας και ακαδημαϊκός τιμήθηκε σε μια χαμηλών τόνων εκδήλωση, τη Δευτέρα, 5η Φεβρουαρίου, στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο.

Για το έργο και την προσφορά του κ. Βαλτινού στη νεοελληνική κουλτούρα, μίλησαν οι κ. Δημήτρης Ραυτόπουλος-κριτικός και δημοσιογράφος-, Λάμπης Παπαγεωργίου-Νομικός-, Ιωάννης Καραχάλιος-Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ψυχιατρικής- και η κ. Κατερίνα Σχινά-κριτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

 

Στην εκδήλωση, η οποία θα λέγαμε πως προσέλκυσε ικανό αριθμό πολιτών, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Παυλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Γιαννακούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, κ. Σμυρνιώτης, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης, κ. Παπαδημητρίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Κατσίρης και ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τρίπολης, κ. Θεοδωρακόπουλος.

 

Ο κ. Παυλής, κατά την ομιλία του, επεσήμανε πως η Τρίπολη είχε χρέος να τιμήσει τον Θανάση Βαλτινό, ο οποίος, μέσω της λογοτεχνίας, σκιαγράφησε με εναργή τρόπο μια ολόκληρη εποχή. Χαρακτηριστικό δε ήταν το "κλείσιμο" της ομιλίας του κ. Δημάρχου, ο οποίος είπε, προς τον τιμώμενο: "Καλώς ήλθες στην πόλη σου".

 

Ο κ. Γιαννακούρας, από την πλευρά του, εστίασε στην καταγωγή του κ. Βαλτινού-ο οποίος είναι από το Καστρί της Βορείου Κυνουρίας- και στη συγγραφική, πολύπλαγκτη πορεία του. Ο κ. Γαργαλιώνης, που εκπροσώπησε τη Χορωδία Τρίπολης-συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης-, αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που συνδέει τον ίδιο με τον κ. Βαλτινό, αλλά και τη σύνδεση του τελευταίου με την πόλη της Τρίπολης.

 

Ο ίδιος ο κ. Βαλτινός, σε συνέντευξη που έδωσε στα τοπικά Μ.Μ.Ε εξήρε τη σημασία που έχει γι' αυτόν η Τρίπολη, καθώς έχει ζήσει αρκετό χρονικό διάστημα σε αυτήν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η παιδεία και ο πολιτισμός είναι νευραλγικής σημασίας στοιχεία για κάθε ελληνική πόλη. Επίσης, ο κ. Βαλτινός σχολίασε και το λίαν επίκαιρο ζήτημα, το λεγόμενο "Μακεδονικό", λέγοντας πως σίγουρα δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τα δίκαιά μας αλλά μια συμβιβαστική λύση είναι απαραίτητη, αφού είναι δεδομένο πως η πραγματικότητα που υφίσταται αυτή τη στιγμή, σχετικά με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ., δεν είναι δυνατό να αγνοείται από το δικό μας κράτος.

 

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο μουσικός κ. Βασίλης Γεωργακόπουλος, ερμήνευσε δικές του συνθέσεις για πιάνο, δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

 

Ορισμένως, είχαμε και ένα... "απρόοπτο", κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όταν ο πρώην Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νίκος Δελφάκης, γνωστός δικηγόρος, θέλησε να παρέμβει "προς αποκατάσταση της αλήθειας", όπως είπε, ορμώμενος από το γεγονός πως οι ομιλητές είχαν, μέχρι τότε, αναφερθεί στο γεγονός της τιμής απέναντι στον κ. Βαλτινό ως κάτι που η Τρίπολη είχε αργήσει να εκπληρώσει. 

 

Ο κ. Δελφάκης ανέφερε πως ο κ. Βαλτινός είχε τιμηθεί το 2008 ως "επίτιμος δημότης Τριπόλεως" και μάλιστα είχε μαζί του και την αντίστοιχη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου. 

 

Συνεπώς, ο κ. Βαλτινός- ο δημιουργός τόσων σημαντικών βιβλίων και κινηματογραφικών σεναρίων, αλλά και τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου- τιμήθηκε για άλλη μια φορά από την Τρίπολη και απολύτως δικαιολογημένα, θα λέγαμε.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.