Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην τοπική κοινωνία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και η ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία συζητήθηκαν στην 2η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου.

"Μέσα σε κλίμα διαλογικής και γόνιμης συζήτησης για τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε η 2η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία της στην Τρίπολη. 

Στη συνέλευση, όπου συμμετείχαν 45 σύνεδροι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός για το έτος 2017 και έγινε συζήτηση για τον  προϋπολογισμό και  τον προγραμματισμό των δράσεων για το έτος 2018, τα οποία και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους συμμετέχοντες συνέδρους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της σχολικής κοινότητας για τα θέματα της αναπηρίας μέσα από βιωματικές δράσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα,  με στόχο την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τα μέλη για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. 

Στην συνέχεια ακολούθησε η εκλογική διαδικασία παρουσία της εφορευτικής επιτροπής και δικηγόρου.

Μετά  την κοπή της πίτας, η οποία έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, της Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρος οικονομικής επιτροπής κας Ντίνα Νικολάκου, Περιφερειακός Σύμβουλος κος Ιωάννης Κατσίρης και της Προϊσταμένης της Δνσης Κοινωνικής Πολιτικής κας Αγγελικής Πουλοπούλου, ακολούθησε ημερίδα με τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της Πελοποννήσου. Αρχικά, το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Καραλής ο οποίος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους καλή χρονιά και καλή δύναμη για τη συνέχιση του έργου τους, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την άψογη συνεργασία της Περιφέρειας με την Ομοσπονδία και αναφέρθηκε στο ρόλο της ΠΟΜΑμεΑ και την ανάγκη στήριξής της στις δράσεις της. Στη συνέχεια, αφού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, έδωσε το λόγο στους Προέδρους των συλλόγων-μελών της ΠΟΜΑμεΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία δραστηριοποιούνται.

 

Ιδιαίτερη μνεία, μεταξύ άλλων, έγινε:

-Στην έλλειψη Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

-Στην έλλειψη δομών και συγκεκριμένα ΚΔΑΠ-μεΑ και Κέντρων ημερήσιας φροντίδας τους περισσότερους Δήμους της Περιφέρειάς μας.

-Στην έλλειψη προσβασιμότητας στις τράπεζες, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε αρχαιολογικούς χώρους σε σχολικές μονάδες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ.

-Στα σοβαρά προβλήματα ένταξης των ΑμεΑ στην εργασία.

-Στις σοβαρές ελλείψεις από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε Γενικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Σπάρτης, Κορίνθου, Μολάων, Άργους).

-Στην έλλειψη ξενώνα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα) για τους μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς.

 

Στις ελλείψεις που παρατηρούνται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα τα ειδικά σχολεία και τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ να  υπολειτουργούν.

Η ΠΟΜΑμεΑ Πελοποννήσου έχει καταγράψει σε υπόμνημα όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις της για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχουν αποσταλεί και στον Περιφερειάρχη και στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Περιφερειάρχης και η κα Νικολάκου άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή όλους τους Προέδρους, δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας και πρότειναν να γίνουν συναντήσεις με τους δημάρχους σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

 

 

(Δελτίο Τύπου)

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.