Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Ανάπτυξη ορεινής περιοχής, η περίπτωση της Γορτυνίας" (photos)

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την "Ανάπτυξη ορεινής περιοχής, η περίπτωση της Γορτυνίας", από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Νυμφασίων Αρκαδίας.

Οι εργασίες της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 και φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο "Nymfasia Arcadia Resort", στη Νυμφασία Αρκαδίας

Η Ημερίδα απευθύνθηκε στους τοπικούς συλλογικούς φορείς, επαγγελματίες της περιοχής καθώς και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας Πελοποννήσου και του νομού Αρκαδίας. 

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν: 

Γιώργος Παπαδάκης Πρόεδρος Συλλόγου Νυμφασίας, Παναγιώτης Σπηλιώτης Τοπικός Εκπρόσωπος Κοινότητας Νυμφασίας, Γιάννης Γιαννόπουλος Δήμαρχος Γορτυνίας, Παυλής Δημήτρης Δήμαρχος Τρίπολης, Ιωάννης Σαμπράκος Πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητήριου Αρκαδίας, Τατούλη Εύη Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, Στέφανος Παναγιώτης Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, 

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ήταν και οι εξής:

Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης Γ. Μποροβήλος, ο Μ. Δαμόπουλος Γραμματέας Ένωσης Ξενοδόχων  Πελοποννήσου,  Γ. Κέντρος Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Δ. Βόσνος, Γ. Θεοδωρακόπουλος Τοπικός Εκπρόσωπος Τρίπολης, η Αναγνωστοπούλου Ουρανία γεν. γραμματέα του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, ο Δημοτικός σύμβουλος Π. Παρασκευόπουλος, ο Δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης Π. Παπαχρόνης,   ο Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας & επικεφαλής παράταξης Ευστ. Κούλης,  ο Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας Θ. Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης Ν. Αντζινάς,   ο  πρόεδρος Επαγγελματιών Βυτίνας Μ. Τσατσουλής, ο Αλεξόπουλος Άγ. πρόεδρος Συλλόγου Μαγουλιάνων, αντιπρόσωπος της Mainalon trail Τ. Καρατασάκης καθώς και ο πρ. Δήμαρχος Βυτίνας Κ. Κουντάνης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών Νυμφασίας και αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ένωσης Τρ. Λατάνης και πρ. πρόεδροι της κοινότητας και του συλλόγου Νυμφασίας. Επίσης παρευρεθήκαν αρκετοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής.

 

Κύρια σημεία ομιλιών

"Προοπτικές και ανάπτυξη αγροτικής οικονομίας" Δρ. Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ομιλία του ο κ. Κασίμης, ανέπτυξε δράσεις του υπουργείου, οικονομικά μεγέθη ανταγωνιστικότητας, καθώς και πολιτικές ανάπτυξης που θα εφαρμοστούν, όπως: Στήριξη αγροτικών προϊόντων που ή αύξηση τους αγγίζει το 70%, αύξηση στα 400 εκ. € των προγραμμάτων Leader,  χρηματοδότηση ευρυζωνικότητας, αγροτική οδοποιία, μοριοδότηση συλλογικών αγροτικών επιχειρήσεων, επιστροφή καινοτόμου και μορφωτικού δυναμικού στην ύπαιθρο.

 

 "Ποιες οι προϋποθέσεις για να περάσει η Ελλάδα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη", Δρ. Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σαχινίδης μίλησε για το γενικό πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει διαμορφωθεί, πρότεινε την εφαρμογή συναινετικών πολιτικών από όλα τα κόμματα, στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές για ανακούφιση και ανάπτυξη, η υπερφορολόγιση  είναι ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης και πρότεινε την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας στην ύπαιθρο και γενικότερα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας, οδηγώντας αντίστοιχα και την περιοχή μας. 

 

"Ο τουρισμός στην Αρκαδία σε μια διαλεκτική σχέση με τη  φύση και τον   πολιτισμό", από τον Δρ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο, Προέδρο Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ, Ε.Α.Παν/μίου. Στην ομιλία του ο κ. Μαρίνακος, παρέθεσε αρκετά στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό και τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών στην Γορτυνία, μίλησε για σύνδεση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Αρκαδίας, αναφέροντας αρκετά παραδείγματα φυσιολατρικών και πολιτιστικών θεμάτων της περιοχής. Τόνισε την ανάγκη προβολής της φυσιολατρείας και της παραδοσιακής φιλοξενίας, όπως επίσης και την πεποίθηση του ότι η Αρκαδία προβάλλεται και προχωράει σταθερά στον δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης. 

 

"Σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες προϊόντων αιχμής, με έξυπνη θερμοκηπιακή μονάδα" από τον Δημήτριο Καραμουσαντά, Διδάκτωρ-Μηχανικό, Καθηγητή-Κοσμήτορα Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, όπου παρουσίασε πρότυπη θερμοκηπιακή μονάδα με 5 εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αιολική, γεωθερμία, ηλιακή, βιομάζα, βιοκαύσιμα). Επίσης ο κ. Άγγελος Δημητρακόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, έκανε μία σύντομη περιγραφή της λειτουργίας θερμοκηπίων στη Πελοπόννησο, των διάφορων συνδυασμών τους (πχ. ενυδροπονία) καθώς και των παραγόμενων προϊόντων τους.

 

"Σπάζοντας την γεωγραφική και παραγωγική απομόνωση". από τον Χρήστο Μέγα, δημοσιογράφο, Πρόεδρο του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ).  O κ. Μέγας μίλησε για τα συγκριτικά στοιχεία της νέας ορμητικής και αειφόρου ανάπτυξης: το περιβάλλον, τον τουρισμό και την κατανάλωση ντόπιων προϊόντων, τις νέες τεχνολογίες, τις διατροφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, την ποιότητα και αυθεντικότητα προέλευσης των διατροφικών συστατικών, τον αγροτουρισμό, και την προβολή με κάθε μέσο του τόπου.

 

"Ασφαλιστική κάλυψη επιχειρηματικότητας και προϊόντων", ανέπτυξε ο κ. Γιώργος ΠαΪκόπουλος, Επιθεωρητής Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής και μέλος ΔΣ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  Αθηνών. Ο ομιλητής περιέγραψε την αναγκαιότητα κάλυψης προσωπικών και επιχειρηματικών κινδύνων, παρουσίασε τα μεγέθη του κλάδου, έκανε ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα της ασφαλιστικής συνείδησης και την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα ασφαλιστικά οφέλη.

 

Προτάσεις που διαμορφώθηκαν

Στις βασικές υποδομές, καταγράφηκε η κατασκευή οδικού άξονα που θα ενώνει το Λεβίδι με την Ολυμπία, παρακάμψεις των Λαγκαδίων και της Δημητσάνας και η συντήρηση του ορεινού οδικού δικτύου της περιοχής. Τέθηκε επίσης η δημιουργία αρδευτικών έργων για την διευκόλυνση της γεωργίας

Καινοτομία παραγωγής και εκπαίδευση. Στη κατηγορία αυτή εντάσσεται και το αίτημα μας, για την δημιουργία "έξυπνης" θερμοκηπιακής μονάδας στην Νυμφασία, η οποία θα συνδυάζει, παραγωγή, εκπαίδευση και καινοτομία. Μία μονάδα,  Με την αιγίδα του ΤΕΙ Πελοποννήσου και την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα παράγει προϊόντα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. 

Στη κατηγορία της αξιοποίησης του αγροτικού τοπίου η πρόταση για περαιτέρω ανάπτυξη της λίμνης του Λάδωνα, με την δημιουργία ακόμη και μονάδας εκτροφής βουβαλιών, και λοιπών παρεμβάσεων. Όπως επίσης και η δημιουργία προστατευμένων ζωνών για το κυνήγι στο Μαίναλο, ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του από τους επισκέπτες. Επίσης συντήρηση των υπαρχόντων και διάνοιξη νέων μονοπατιών για την διευκόλυνση των περιηγήσεων.

Επιχειρηματικές ιδέες, όπως η αξιοποίηση των άφθονων πουρναριών και βελανιδιών της περιοχής ως εμπορεύσιμη καύσιμη ύλη (πχ. πέλετ). Επίσης η χρήση βιομάζας που υπάρχει στη περιοχή ως πηγή ενέργειας. Όπως επίσης και συνεταιριστικά σχήματα για την καλύτερη διαχείριση και εμπορία των προϊόντων. 

Στο πολιτιστικό πεδίο, προτάθηκε η δημιουργία μουσείων παραδόσεων όπως πχ. μουσείο ποιμένων Νυμφασίας.

Ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού, με την αποκατάσταση των υπαρχόντων αθλητικών κέντρων και τη δημιουργία νέων στην περιοχή.  

Χρήση του νέου ευρυζωνικού δικτύου, που αναπτύσσεται, για   εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, ειδικών γνώσεων και πρακτικών στους κατοίκους.

Πληροφόρηση/επικοινωνία, με δημιουργία κρατικών/περιφερειακών, γραφείων πληροφόρησης για την δυνατότητα ενημέρωσης των κατοίκων και τοπικών επιχειρηματιών σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης .

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.