Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Δεν "τράβηξε" ο Οιδίπους τους Τριπολίτες.. (photos)

"Οιδίπους: Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες" από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 24 Αυγούστου 2018, Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου

 

Περίπου 200 θεατές βρέθηκαν την Παρασκευή, 24 Αυγούστου, στο Άλσος του Αγίου Γεωργίου προκειμένου να παρακολουθήσουν την φιλόδοξη παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πατρών,  σχετικά με τον μύθο των Λαβδακιδών.

 

Το έργο του Σταύρου Σ. Τσακίρη, σκηνοθέτη και, παράλληλα, συνθέτη των κειμένων από επτά τραγωδίες, που είναι και το corpus της παράστασης, ήταν, έτσι κι αλλιώς, δύσκολο.

 

Το αποτέλεσμα μια μέτρια παράσταση, άνιση ως προς τις ερμηνείες των ηθοποιών, αρκετά "προσχηματική", όσον αφορά τα διδάγματά της, αλλά, οπωσδήποτε, με αρκετές καλές στιγμές.

 

Ο κ. Τσακίρης μπόρεσε να παρουσιάσει μια αξιοπρόσεχτη σύνθεση κειμένων, που θα έπρεπε, ωστόσο, να αποδοθεί πολύ καλύτερα, κατά την άποψή μας, στο σκηνικό χώρο.

 

Τα επιμέρους στοιχεία, ήτοι σκηνικά, κοστούμια, κίνηση και μουσική, ήταν από λειτουργικά έως αδιάφορα, χωρίς να κατορθώνουν να δίνουν την εντύπωση μιας ενιαίας, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση, αντίληψης περί του συγκεκριμένου πονήματος. Περισσότερο έμοιαζαν με μείξη ήδη δοκιμασμένων "συνταγών" σε παραστάσεις αρχαίου δράματος.

 

Το ουσιαστικό, ωστόσο, πρόβλημα της παράστασης ήταν κάποιες ερμηνείες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να αναδείξουν ρόλους και σκηνές που βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων της παγκόσμιας δραματουργίας. Εκεί, ήταν εμφανής η λεγόμενη "διεκπεραιωτική" σκηνοθεσία. Σίγουρα, δεν μπορείς να έχεις ένδεκα ηθοποιούς με υψηλές δυνατότητες αλλά ακριβώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που αποδεικνύεται η σκηνοθετική ικανότητα..

 

Πάντως, ο κ. Τσακίρης έχει αποδείξει πόσο καλός σκηνοθέτης είναι και σίγουρα, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα δώσει πιο επιτυχημένα δείγματα γραφής.

 

Και κάποιες σημειώσεις από τον συντάκτη του παρόντος:

 

-Δεν περιμέναμε να παραβρεθεί εκπρόσωπος του Δήμου Τρίπολης, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν επιβεβλημένο και υπήρχαν, παράλληλα, άλλες εκδηλώσεις, όπου βρέθηκαν, πιθανώς, περισσότεροι..ψηφοφόροι. Αλλά, μας έκανε εντύπωση πως σταμάτησε και η τοποθέτηση των μικρών μαξιλαριών στο Θέατρο του Άλσους. Τι έγινε, τα .. "χάσαμε" και αυτά..;

-Από τον υπογράφοντα το άρθρο αυτό, δύσκολα θα δείτε να χρησιμοποιούνται "ξύλινες" εκφράσεις τύπου "μάγεψε, ενθουσίασε, ταξίδεψε το κοινό ο τάδε ή η δείνα", όσον αφορά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Καλώς ή κακώς, οι..στιγμές "μαγείας" σπανίζουν και όποιος.."μαγεύεται" συνεχώς και απ' όλες τις εκδηλώσεις, είναι προφανές πως δεν έχει "παραστάσεις" και κριτική ικανότητα. Εκτός, πάλι, εάν είναι απλός "καταναλωτής" θεαμάτων, αδιάφορος για την ποιότητα εκάστου εξ αυτών..

-Είναι πασιφανές, πλέον, πως η Τρίπολη χρειάζεται μια σοβαρά σχεδιασμένη, μακροπρόθεσμη πολιτιστική πολιτική, η οποία δεν θα βασίζεται σε μεμονωμένες "εκλάμψεις", φολκλορικές εμμονές και "Φεστιβάλ τύπου ότι να' ναι". Όταν εκδηλώσεις αξιώσεων πάνε "άπατες", αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες αλλά καταρχάς οφείλεται στο ότι η ίδια η πόλη είναι "τελματωμένη" πολιτιστικά.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.