Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Δράσεις του Κέντρου "Ανέλιξη"-ΟΚΑΝΑ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σε συνεργασία με τον δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Το Φθινόπωρο του 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας ένα βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο» από το Κέντρο Πρόληψης «Ανέλιξη», σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είχε  στόχο να φέρει τους εκπαιδευτικούς σε επαφή με το μαγικό κόσμο του παραδοσιακού παραμυθιού ώστε να το αξιοποιήσουν ως παιδαγωγικό εργαλείο ενίσχυσης των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών τους.

Το παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μέσα από το συμβολισμό να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους και να διαπραγματευτούν θέματα που τα απασχολούν στην καθημερινότητά τους, ασκώντας παράλληλα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. 

Το σεμινάριο βασίστηκε στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης (παιχνίδια ρόλων, δουλειά σε ομάδες) και την ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα, αλλά και να δοκιμάσουν δεξιότητες που σχετίζονται με τον συντονισμό των ομάδων.

Στην συνέχεια οι εκπαιδευτικοί υλοποίησαν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου.

Υλοποιήθηκαν επτά (7) προγράμματα πρόληψης και επωφελήθηκαν 143 μαθητές στα 1ο, 2ο Νηπιαγωγεία Άστρους, στο Νηπιαγωγείο Άγιου Ανδρέα και στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εποπτικές υποστηρικτικές συναντήσεις που τους παρείχε το Κέντρο Πρόληψης.

Τα προγράμματα που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Συντονίστρια των δράσεων: Φωτεινή Τραχανά, Κοινωνιολόγος Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

Επιστημονικά υπεύθυνη: Μπεντεβή Αναστασία, Κοινωνιολόγος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.