Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ο δήμος Γορτυνίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ερχεται να μας υπενθυμίσει με δυναμικό τρόπο ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ισότητα των φύλων.

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day), η οποία τιμάται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σκοπός της ημέρας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για θέματα προάσπισης της αξιοπρέπειας των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. 

Ξεκίνησε σαν μία διαμαρτυρία στους δρόμους της Νέας Υόρκης (8η Μαρτίου 1857) από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σαν υπενθύμιση των αγώνων και των κατορθωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών (IWD 2021) είναι «Γυναίκες σε ηγεσία: Επίτευξη ίσου μέλλοντος σε έναν κόσμο COVID-19» και θέλοντας να αποδοθεί φόρος τιμής στις γυναίκες και στα κορίτσια σε όλο τον πλανήτη, που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πιο ισότιμο μέλλον και να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19 (UNWOMEN).

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η Ελλάδα με βαθμολογία 52,2 στα 100 έρχεται τελευταία μεταξύ  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας φύλου (Gender Equality Index 2020). 

Η ισότητα δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις γυναίκες. Η ισότητα των φύλων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Ένας κόσμος έμφυλης ισότητας είναι ένας ενεργός κόσμος!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έρχεται να μας υπενθυμίσει με δυναμικό τρόπο ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ισότητα των φύλων και να ενισχυθεί η θέση των γυναικών στην κοινωνία, διότι τα Δικαιώματα των Γυναικών αποτελούν Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη στα παρακάτω  links:

www.kethi.gr [Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)]

www.diotima.org.gr (Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα)

www.antiviolence-net.eu [Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.)]

www.internationalwomensday.com (International Women’s Day)

www.eige.europa.eu/el/in-brief (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.