Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Στο φως χάλκινο ειδώλιο ταύρου στην Ολυμπία

Το ένα κέρατό του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους, έπειτα και από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις. 

Στο φως ήρθε χάλκινο ειδώλιο ταύρου, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που διενεργούσε ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από στελέχη Κεντρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το μικρό, ακέραιο ειδώλιο εντοπίστηκε χάρις στην παρατηρητικότητα της αρχαιολόγου Ζαχαρούλας Λεβεντούρη πλησίον του Ναού του Διός στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, καθώς το ένα κέρατό του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους, έπειτα και από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις. 

Αφαιρέθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια, όπου έτυχε της φροντίδας των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τώρα αναμένει καθαρό τους αρχαιολόγους να το μελετήσουν ενδελεχώς και να το εντάξουν τυπολογικά και χρονολογικά.

Το υπουργείο προσθέτει πως -σύμφωνα με την πρώτη εξέταση- το καλοφτιαγμένο και άριστης διατήρησης ειδώλιο του χάλκινου ταύρου απετέλεσε ένα από τα χιλιάδες αναθήματα που αφιερώθηκαν στον πανίσχυρο Δία στο μεγάλο του ιερό της Ολυμπίας κατά τη γεωμετρική εποχή (1050-700 π.Χ.). 

Ο ταύρος, όπως και ο ίππος, ήταν από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού έως και τη σύγχρονη εποχή. Έτσι απέκτησε αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο στη λατρεία των θεών της αρχαιότητας, δηλαδή να αποτελεί προσφιλές αντικείμενο, το οποίο αφιερωνόταν από τους πιστούς προς εξευμενισμό τους, παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.