Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Λ. Αυγενάκης και Γ. Αγγελοπούλου για τις εκδηλώσεις του Δ. Τρίπολης

Το μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού και της Προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Για αξιέπαινη πρωτοβουλία του δήμου Τρίπολης κάνει λόγο μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Αυγενάκης 

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητοί Δημότες του Δήμου Τρίπολης,

Η κήρυξη της ελληνικής επανάστασης το 1821 σηματοδότησε την αφύπνιση του απανταχού ελληνισμού και έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ο εορτασμός των 200 ετών Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελούν γιορτή όχι μόνον της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του ελληνισμού. Η προσφορά των ανθρώπων της Πελοποννήσου, και ειδικότερα της Τρίπολης, στην απελευθέρωση της Ελλάδας υπήρξε θεμελιώδης και αδιαμφισβήτητη. 

Οι κομβικότερες μάχες της επαναστατικής περιόδου δόθηκαν στα εδάφη της, ενώ η παρακαταθήκη της στον Αγώνα, τόσο μέσω των επώνυμων οπλαρχηγών και προεστών όσο και των χιλιάδων ανώνυμων πολεμιστών που θυσιάστηκαν, συντέλεσε αποφασιστικά στην επιτυχή τελική του έκβαση.

Χαιρετίζω με θέρμη και συγχαίρω το Δήμο Τρίπολης για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του. Δεν μπορούμε να έχουμε σαφή προσανατολισμό για το μέλλον μας αν προηγουμένως δεν έχουμε πλήρως αφουγκραστεί όλες τις πτυχές της ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν η γνώση μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές.

Το μήνυμα της Γ. Αγγελοπούλου

Με γραπτό μήνυμά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, αναφέρει για τις εκδηλώσεις και δράσεις του Δήμου Τρίπολης, για την επέτειο των 200 χρόνων, από την Ελληνική Επανάσταση.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτήν την εκδήλωση του Δήμου Τρίπολης, για την ανακοίνωση του επετειακού του προγράμματος για τα 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Όχι μόνο διότι αυτός εδώ ο τόπος έζησε ηρωικές στιγμές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης —την Άλωση στη Τριπολιτσάς, τη μάχη του Βαλτετσίου, τη μάχη του Λεβιδίου, τη μάχη στα Τρίκορφα— μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η προσωπικότητα και οι ικανότητες εμβληματικών μορφών του Αγώνα, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ούτε απλώς γιατί μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια, η Τρίπολη κατάφερε να γίνει μια σύγχρονη πόλη με ζωή, ανάπτυξη και σημαντική κοινωνική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, που κράτα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ακμάζουσα Αρκαδική Ομογένεια.

Αλλά και για έναν πιο προσωπικό λόγο, καθώς, όπως ίσως γνωρίζετε, η οικογένειά μου, από την πλευρά του συζύγου μου, κατάγεται από εδώ, από την Αρκαδία.

Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία και τη διαδρομή μας, ξεκινώντας από την Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα. Μια πορεία με επιτεύγματα αλλά και καμπές, μια πορεία που μας οδήγησε σε αυτό που είμαστε σήμερα: μια χώρα σύγχρονη, δημοκρατική, στην καρδιά της Ευρώπης.

Το 2021 μπορούμε και πρέπει, όμως, να κοιτάξουμε και μπροστά, να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, το δρόμο προς τον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Τρίπολη ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για συνδιαμόρφωση του προγράμματος των δράσεων και των εκδηλώσεων για την επέτειο.

Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος Δήμος πανελλαδικά που κατέθεσε πρόταση στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα.

Ήδη βρίσκεται στην τελική φάση της αξιολόγησης για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η σημαντική επετειακή δράση του Δήμου που αφορά τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης σε συνδυασμό με την δημιουργία ψηφιακού μουσείου της πόλης.

Ενώ θα ήθελα να αναφερθώ και στην δράση που υλοποιείται με ίδιους πόρους του Δήμου και αφορά τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών ξενάγησης και τη σηματοδότηση μονοπατιών της Αρκαδίας με ιστορικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Η δραστηριότητα σας, όμως, για την επέτειο, δεν σταματά εδώ. Στο πνεύμα της εξαιρετικής συνεργασίας που ήδη έχουμε, γνωρίζουμε ότι ετοιμάζεστε να στείλετε στην Επιτροπή, για να τεθούν υπό την αιγίδα της, πολύ σημαντικές αυτοχρηματοδοτούμενες δράσεις, όπως η δημιουργία ενός πολυχώρου μνήμης και μελέτης αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα, μια εξαιρετική ημερίδα για τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και μιαπαρουσίαση όπερας που θα γίνει στο Λιμποβίσι στις 31 Ιουλίου, έξω από το σπίτι των Κολοκοτρωναίων.

Είμαστε βέβαιοι ότι και το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα ανακοινώσετε σήμερα για την 200 χρόνια μετά την Επανάσταση θα είναι αντάξιο της μεγάλης μας επετείου αλλά και της τόσο σημαντικής ιστορίας του τόπου σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.