Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Εγκαίνια της έκθεσης που "δίνει προβάδισμα ποιότητας" (pics,vd)

"Απεικονίσεις και Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου" για τρεις μήνες στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης

Η έκθεση έργων τέχνης με το παραπάνω τίτλο αποτελεί, ουσιαστικά, μια "κομβικής σημασίας" εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 στην Τρίπολη. Ο Δήμος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", κατάφερε να υλοποιήσει ένα πολιτιστικό γεγονός με, αντικειμενικά, ιδιάζουσα σημασία.

Η εκδήλωση

Μετά από πολύ καιρό- ελέω πανδημίας- το Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης "φόρεσε" τα καλά του για να υποδεχθεί την έκθεση αλλά και τους ίδιους τους "προστάτες" των έργων- και όχι "συλλέκτες", όπως ανέφερε ο κ. Γαϊτανάρης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, κ. Ιώ Ντόλκα, είναι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλεται η δημιουργία της συλλογής που εκτίθεται στην Τρίπολη.

Πέρα από τους πολίτες που γέμισαν τον διαθέσιμο χώρο του πρώτου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου-όπου εφαρμόστηκαν τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας-, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και το χαιρετισμό που απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Ειδική "μνεία" θα πρέπει να γίνει στην Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", Ξένια Καλδάρα- από την οποία "δανειστήκαμε" και τον τίτλο του παρόντος. Φυσικά, αυτοί που "έκλεψαν" την παράσταση ήταν ο κ. Γαϊτανάρης και η σύζυγός του, κυρίως ο πρώτος, που, εμφανέστατα συγκινημένος, προσπάθησε να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκε η συλλογή των έργων, κατά τη σύντομη ομιλία του. Οπωσδήποτε, το σημαντικότερο στοιχείο που ανακοίνωσε ήταν πως τα έργα θα δοθούν στο Δήμο της Τρίπολης, ως "κληροδότημα". Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης- ο οποίος ήταν ο "οικοδεσπότης" τρόπον τινά, μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου- δεσμεύτηκε πως η Τρίπολη θ' αποκτήσει πινακοθήκη στο κτίριο Τσιχριτζή, κατάλληλη για την έκθεση τόσο σημαντικών έργων.

Η έκθεση

Τα έργα που θα εκτίθενται για τρεις μήνες στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης είναι 67. Πολλά είναι "οικεία", καθώς φωτογραφικές τους αναπαραγωγές "κοσμούν" πλήθος εκδόσεων σχετικών με την Επανάσταση του 1821, μεταξύ άλλων και το εμβληματικό έργο "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της εκδοτικής Αθηνών. Η "αρχιτεκτονική" της έκθεσης είναι λιτή και λειτουργική, επιτρέποντας στα έργα ν' αναδεικνύονται, χωρίς μαξιμαλισμούς. Σε κάθε περίπτωση, για κάποια έργα υπάρχει "ειδική αντιμετώπιση", δικαιολογημένα όπως θα διαπιστώσετε όταν επισκεφθείτε την έκθεση. Μπορείτε, πάντως, να πάρετε μια πολύ μικρή γεύση μέσω των φωτογραφιών και του βίντεο. 

Να σημειώσουμε πως η έκθεση "συνοδεύεται" από μια πολύ καλαίσθητη έκδοση, η οποία και θα πωλείται στο χώρο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για την ενίσχυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.