Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ενήλικοι στον.. ΟΣΕ: Γαβράς-Βαρουφάκης "έκλεψαν" την παράσταση

"Ενήλικοι στην αίθουσα", προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά στον παλαιό σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Η πέμπτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας σε παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο σχετικής πολιτιστικής δράσης της "Action direct" που τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και των εκάστοτε Δήμων, έλαβε χώρα στην Τρίπολη την Τετάρτη 21η Ιουλίου 2021.

Στη συγκεκριμένη προβολή, οι θεατές που συνέρρευσαν στον χώρου του ΟΣΕ στην Τρίπολη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία του διάσημου και πολυβραβευμένου, αρκαδικής καταγωγής, σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά "Ενήλικοι στην αίθουσα". Μια παραγωγή του 2019, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που παρουσιάζει ένα "επεισόδιο" της πρόσφατης Ελληνικής, κοινωνικο-πολιτικής ιστορίας ή, εάν προτιμάτε, αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που προσπάθησε να υπερασπιστεί τα "πιστεύω" του, αντιμέτωπος μ' έναν πανίσχυρο, "γκρίζο" και "ομιχλώδη" μηχανισμό.

O χώρος του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Τρίπολης, όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά

Άλλωστε, οι περισσότερες- αν όχι όλες- ταινίες του Κώστα Γαβρά, κινούνται γύρω από ήρωες οι οποίοι βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" σε καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, όντες θύματα "αόρατων" διεργασιών του παρασκηνίου, με αποτέλεσμα να "συντρίβονται"- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η δια ζώσης παρουσία τόσο του κ. Γαβρά όσο και του κ. Βαρουφάκη στην Τρίπολη, ήταν κέρδος για όλους μας και "προσέθεσε" πολιτιστικό κεφάλαιο στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού καλοκαιριού. Πράγμα που η πόλη έχει, απεγνωσμένα, ανάγκη.

O Kώστας Γαβράς απευθύνεται στους θεατές, λίγο πριν την έναρξη της προβολής

Ο κ. Γαβράς, τον οποίο ακόμη η Αρκαδία δεν έχει κατορθώσει να "εκμεταλλευτεί" όπως θα έπρεπε, ήταν, θα λέγαμε, λιτός και ουσιαστικός, στις σύντομες δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ, τονίζοντας πως εάν η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ήταν προγραμματισμένη για την Τρίπολη, πιθανότατα δεν θα συμμετείχε. Μ' αυτό τον τρόπο, ένας άνθρωπος που έχει πλειστάκις τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία για την προσφορά του στην "έβδομη Τέχνη", "υπενθύμισε" πως δεν ξεχνάει την καταγωγή του. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ταινία "Ενήλικοι στην αίθουσα", αποτελεί τον 'φόρο τιμής" που θέλησε, μεταξύ άλλων, ν' αποτίσει ο κ. Γαβράς στον απλό, "ανώνυμο" Έλληνα πολίτη, που τόσο έχει "ταλαιπωρηθεί"- και λοιδορηθεί- κατά τα τελευταία χρόνια. 

Από αριστερά: Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης και οι κύριοι Γαβράς και Βαρουφάκης

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, επεσήμανε την σημασία που έχουν, για μια πόλη, χώροι όπως οι παλαιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, που είναι δυνατό ν' αξιοποιηθούν ως πολιτιστικοί "πνεύμονες". Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης, ακούγοντας τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, ν' αναφέρεται στις γραφειοκρατικές δυσκολίες και αγκυλώσεις που υφίστανται- όσον αφορά την αξιοποίηση ενός χώρου ο οποίος, ουσιαστικά, ανήκει σε τρία νομικά πρόσωπα!-, παρότρυνε σε...κατάληψη του χώρου, με σκοπό τον "έμμεσο εκβιασμό" της πολιτείας. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο είναι, δυνητικώς, "θεμιτό", φαντάζει "επιστημονική φαντασία" για μια πόλη σαν την αρκαδική πρωτεύουσα.

Aναμνηστικά δώρα στους κ. Γαβρά και Βαρουφάκη από το Δήμο Τρίπολης

Οπωσδήποτε, η εκδήλωση της Τετάρτης στον ΟΣΕ στην Τρίπολη, "ξέφυγε" από τα τετριμμένα και υπενθύμισε σε αρκετούς πως ο πολιτισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζεται από "διεκπεραιωτισμό", "ρουτινιάρικη" διάθεση και...χασμουρητά...

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.