Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Η βραβευμένη ταινία "Θεόφιλος" στο Αποστολοπούλειο

"Πέφτει" η αυλαία των κινηματογραφικών προβολών του δήμου Τρίπολης.

Οι θερινές κινηματογραφικές προβολές του Δήμου Τρίπολης ολοκληρώνονται την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου με την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Θεόφιλος".  

Η ταινία περιγράφει τη ζωή και το έργο του αθάνατου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870- 934).  

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, παρότι γεννήθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την Επανάσταση του 1821, μια ημέρα εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό στυλ ντυσίματος και υιοθέτησε την παραδοσιακή φορεσιά, τη φουστανέλα. Ταυτίστηκε με τον ελληνικό μύθο ενός κόσμου ηρώων, από τον Μέγα Αλέξανδρο ως τους Κλέφτες και Αρματολούς του 19ου αιώνα. Τρεφόταν από τις καθημερινές μορφές του λαϊκού πολιτισμού και από το φως της Ελλάδας. Φορούσε τα ρούχα των ανθρώπων που ζωγράφιζε. Ζούσε μέσα από τους μύθους και την ιστορία των συμβόλων αυτού του τόπου. Αυτός ο φωτισμένος άνθρωπος, οδηγήθηκε στην πιο απόκρυφη απουσία του ελληνικού μύθου, στην τέχνη του. Ζωγράφιζε μ’ έναν μοναδικό προσωπικό τρόπο, πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής.

Η ταινία κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερων Κοστουμιών στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1987. Επίσης, συμμετείχε επίσημα στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου 1988.

Η προβολή της ταινίας γίνεται δωρεάν στον προαύλιο χώρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.  Κράτηση θέσεων στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο τις εργάσιμες ώρες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.