Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Από την άλωση της Πόλης στην Άλωση της Τριπολιτσάς" (photos)

Πολιτιστική εκδήλωση από την Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας προς τιμήν των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, πραγματοποίησε, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, εκδήλωση στην πλατεία Άρεως της Τριπόλεως.

 

Την εκδήλωση με τίτλο "Από την Άλωση της Πόλης στην Άλωση της Τριπολιτσάς" παρουσίασαν η κ. Γεωργία Δροσοπούλου και ο π. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. 

 

Ύμνους απέδωσε ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας " Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης", υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Γεωργαρά. 

 

Παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδησε ο Δημήτριος Καραχάλιος και το τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεως. 

 

Απήγγειλε, η Μαριάννα Φιλοπούλου και ανέγνωσαν ο Νεκτάριος Καπόγιαννης καί ο Χρήστος Μπίτας.

 

Εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσαν τα μικρά μας παιδιά, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου που τραγούδησαν, απήγγειλαν και παρουσίασαν διάφορα δρώμενα υπό την καθοδήγηση της κ. Αγγελικής Νικολοπούλου.

 

Τέλος Χορευτικά συγκροτήματα της πόλεως χόρεψαν λεβέντικους χορούς.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος στον επίλογο της εκδηλώσεως, αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα για τα 200 χρόνια της Ελευθερίας και την συμβολή της Μητροπόλεως μας σε αυτές.

 

Έπειτα αναφέρθηκε στο ρόλο του Κλήρου στον Αγώνα και τόνισε χαρακτηριστικά πως, "Οι Έλληνες πολεμούσαν αλλιώτικα από τους Ευρωπαίους, διότι οι Έλληνες πολεμούσαν για την πίστη και την πατρίδα”.

 

 Ακόμα ανέφερε πως η Εκκλησία, τότε και σήμερα και πάντα θα έχει τον πρώτο ρόλο στη ζωή της Ελλάδος και πως πρέπει να  πάρουμε μαθήματα από το πνεύμα θυσίας των προγόνων μας και να μην απεμπολούμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.

 

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Υποστράτηγο (Ε.Α.) κ Ιωάννη Γκουτζουρέλα, ο οποίος έγραψε το έργο που παρουσιάσθηκε και ευχήθηκε στους παρισταμένους έτη πολλά ευλογημένα και ειρηνικά.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, κληρικοί, ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Διοικητής της ΔΙ.ΚΕ Πελοποννήσου Υποστράτηγος Λεωνίδας Γιοβάνης και λοιποί εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.