Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ορφέας Τρίπολης: Απολογισμός εκδηλώσεων και προγραμματισμός νέων

Δελτίο Τύπου με τις παρουσίες της Χορωδίας στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Τα φώτα των εκδηλώσεων για τη 200ή επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς έσβησαν, με τη Χορωδία Ορφέας Τρίπολης να έχει πρωταγωνιστήσει στα σπουδαιότερα μουσικά δρώμενα και τις απαιτητικές διοργανώσεις. 

Μέσα από μια διαδρομή προβών και μουσικής διδασκαλίας, ο ΟΡΦΕΑΣ, στις ήδη υπάρχουσες πολύτιμες αποσκευές του, που περιέχουν κλασικά και σύγχρονα έργα, συνεργασίες με συνθέτες, μαέστρους και μουσικά σχήματα, πρόσθεσε έναν πλούτο νέων φίλων από εξαιρετικούς ανθρώπους, πρόσθεσε νέες εμπειρίες σε ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους και σε σκηνοθετικές ιδιαιτερότητες, αποδεικνύοντας ότι ο εθελοντισμός, η αγάπη στην χορωδιακή μουσική και η μελέτη των εσωτερικών ροών από την ποίηση στη μουσική, αφενός μεν μυούν τους χορωδούς σε νέους ατραπούς γνώσης, αφετέρου δε δημιουργούν συναισθήματα στους φίλους που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του ΟΡΦΕΑ.

Στις 4 Αυγούστου, ο Ορφέας ερμήνευσε στο ιστορικό Λιμποβίσι τα χορωδιακά μέρη του έργου του συνθέτη Γιώργου Βούκανου «Της λευτεριάς τ΄αγέρι», με την ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη και διακεκριμένους σολίστ. Η πρόταση συνεργασίας ήρθε από τον ίδιο τον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη, που η συνεργασία του με τον ΟΡΦΕΑ πηγαίνει πίσω στο 2009, με την ερμηνεία του χριστιανικού ύμνου "StabatMater" του Giovanni BattistaPergolesi (1736), και το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από την παιδική χορωδία το 2016 με τίτλο «Οδός Ονείρων», καθώς και μικρότερες συνεργασίες σε τοπικά φεστιβάλ. Η επαφή με τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο, και την Έφη Παναγοπούλου στα κείμενα, δημιούργησαν πληθώρα συναισθημάτων της αισθαντικής μουσικής και του λόγου, ενώ μέσα από τις διαδικτυακές επικοινωνίες οι χορωδοί έγιναν απόλυτοι μύστες του έργου, γεγονός που φάνηκε ακόμα και από τη γενική πρόβα.

Για τις 25 Αυγούστου, ανανεώθηκε η συνεργασία του ΟΡΦΕΑ  με τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο , για τη συμμετοχή της χορωδίας στο χορόδραμα, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά μια πρωτόγνωρη εμπειρία, την ηχογραφημένη εκτέλεση, η οποία έγινε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο  για να προστεθεί μαζί με το ορχηστρικό μέρος και τις απαγγελίες στο έργο, διεργασία που έγινε στο στούντιο της ΕΡΤ. Για την παράσταση αυτή, η  συνεργασία μας για άλλη μια φορά με την διακεκριμένη χορογράφο – σκηνοθέτρια κυρία  Άρτεμης Ιγνατίου και με τους σπουδαίους φορείς της πόλης μας γέμισε χαρά και εμπειρίες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου όλη η Πελοπόννησος μια Χορωδία για το Μίκη και την Ελλάδα «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, 200 χρόνια μετά», συνεπής ο ΟΡΦΕΑΣ  στο πολιτιστικό άρμα του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη από το 2017 με τα τραγούδια του Μίκη σε μια σειρά παραστάσεων από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Ναύπλιο και  την Πάτρα, και στην τηλεόραση  έχοντας ερμηνεύσει σε όλες αυτές τις συναυλίες πενήντα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα από τον Παναγή Μπαρμπάτη, για συμφωνική ορχήστρα, μαντολινάτα και διακεκριμένους σολίστ της λυρικής, λαϊκούς τραγουδιστές, ηθοποιούς    και χορωδία. Μια εξαιρετική βραδιά, με τη συνεργασία χορωδιών από όλη την Πελοπόννησο.

Αν και η χορωδία προετοιμαζόταν για ένα μεγάλο συμφωνικό έργο με τίτλο «Συμφωνία 1821» του Νίκου Αστρινίδη, τιμώντας το 2021 που έχει χαρακτηριστεί μουσικά ως έτος Νίκου Αστρινίδη, με το έργο του το οποίο είχε συνθέσει ως Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης το 1971 για τα 150 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, δυστυχώς η πόλη δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Χορωδία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που θα συμμετείχαν σ αυτή την παραγωγή κι έτσι η προγραμματισμένη εκδήλωση για τις 4 Σεπτεμβρίου ακυρώθηκε.

Η από διετίας όμως μελέτη αυτού του έργου από τη χορωδία, εμπλούτισε την εμπειρία των χορωδών στα κλασικά συμφωνικά έργα σύγχρονων συνθετών και ο Ορφέας αφήνει την υπόσχεση στους φίλους του είδους, να ανεβάσουμε το σπουδαίο αυτό έργο το 2022.

Η χορωδία ΟΡΦΕΑΣ Τρίπολης , έχει μπει ήδη στην προετοιμασία για τα έργα των επόμενων μηνών με ένα αξιόλογο πρόγραμμα γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις. 

Καλούμε τους λάτρεις του χορωδιακής μουσικής και τραγουδιού  να γίνουν καλλιτεχνικά μέλη μας στα τμήματα της χορωδίας ΟΡΦΕΑΣ για να ζήσουν αυτό το όμορφο μουσικό ταξίδι με την καλλιτεχνική διευθύντρια κυρία Χριστίνα Αθανασοπούλου και τους μαέστρους των τμημάτων καθώς και την ζεστή ομάδα των χορωδών. 

Ευχόμαστε σε όλους, καλό χειμώνα με υγεία και γεμάτο πολιτισμό !!!
ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.