Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: "Η μάχη του Μεχμεταγά" στην Τ.Κ. Γαρέας

Φωτογραφία: facebook/Γιάννης Σμυρνιώτης

Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Στις 3-10-2021 στο μικρό χωριό μας Τ.Κ Γαρέας του Δήμου Τρίπολης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης των ηρώων Ελλήνων Αγωνιστών, που οραματίστηκαν την ολοκληρωτική κατάργηση του οθωμανικού ζυγού. Με σύνθημα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ επαναστάτησαν το 1821 χαρίζοντας στο έθνος μας αυτό το υπέρτατο αγαθό που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Στην όμορφη αυτή εκδήλωση ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Πορτογάλο φιλέλληνα ΑΝΤΟΝΙΟ ΑΛΜΕΪΝΤΑ, που πολέμησε στο πλευρό των αγωνιστών μας στις μάχες που έδωσαν κατά των τούρκων κατακτητών. 

Ιστορικά καταγράφεται η μάχη που δόθηκε στην εδαφική περιφέρεια του χωριού μας, στις 18-7-1826, γνωστή ως «Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤΑΓΑ», στην οποία ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΑΛΜΕΪΝΤΑ, μαζί με τον Νικηταρά και τον Στάικο Σταϊκόπουλο, κατατρόπωσαν την αιγυπτιακή στρατιά του Ιμπραήμ που εφορμούσε στην Πελοπόννησο. Τιμή και δόξα για τους Έλληνες ήρωες μας που πολέμησαν για την πατρίδα τους, τιμή και δόξα και στον ΑΛΜΕΪΝΤΑ που πολέμησε για την πατρίδα μας, και ευχαριστούμε την χώρα του για αυτό το άξιο τέκνο της, ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης : 

-Την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

-Το Δήμο Τρίπολης 

-Τον Τεγεατικό Σύνδεσμο 

-Τον κ. Βαγγέλη Τσίμπανη, μέλος του Δ.Σ της Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος για την προσφορά του πορτραίτου του ΑΝΤΟΝΙΟ ΑΛΜΕΪΝΤΑ 

-Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαρέας, την Πρόεδρο του και τα μέλη του, που έδωσαν τα μέγιστα για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία τους στην εκδήλωση: Τον βουλευτή κ. Παπαηλίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρόπουλο,  τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σκαντζό, τον Δ/ντή του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, τους Αντιδημάρχους κ. Λαγό και κ. Μακαρούνη, τον πολιτευτή κ. Κατσίρη, τον πρώην Δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη, τους πρώην Αντιδημάρχους κ. Μπισιούλη και κ. Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο του Μεθύδριου κ. Αλεξάκη, τον Προϊστάμενο μηχανικό της Δ.Τ.Ε κ. Τσαρπάλα, τους Τοπικούς Προέδρους Κοινοτήτων Τεγέας, τη Χορωδία ΟΡΦΕΑΣ, τη μπάντα του Δήμου Τρίπολης και τους συγχωριανούς μας, αλλά και όλες και όλους τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Γαρέα 8 Οκτωβρίου 2021, ο Πρόεδρος της Τ.Κ Γαρέας, Ανδρέας Βελίσσαρης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.