Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ιστορικό ντοκουμέντο για πρώτη φορά μεταφράζεται στα Ελληνικά

Φωτογραφία: Τhomas Jefferson/ Συλλογή Λευκού Οίκου

Ολόκληρη η αλληλογραφία μεταξύ Αδαμάντιου Κοραή και Τόμας Τζέφερσον στα Ελληνικά

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κορυφαίου Έλληνα διανοητή και του τρίτου Προέδρου των Η.Π.Α., Τόμας Τζέφερσον- ο οποίος ήταν και ο συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας-, έλαβε χώρα μεταξύ 1823 και 1825 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα της Ελλάδας για Εθνική Ανεξαρτησία.

Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα τεκμήρια της θεωρίας του πολιτικού φιλελευθερισμού, που αναπτύχθηκε, κυρίως, κατά τον 19ο αιώνα. Ειδικά, τη σημερινή εποχή, όπου σημειώνεται μια "αναζωπύρωση" των ιδεολογιών και πρακτικών που εκπορεύονται από την φανατισμένη, μισαλλόδοξη σκέψη, η συγκεκριμένη εκδοτική προσπάθεια δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά επιβεβλημένη. Ολόκληρη η αλληλογραφία μεταξύ των δυο επιφανών ανδρών δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, σε μετάφραση του καθηγητή Περικλή Βαλλιάνου, η οποία "φιλοξενείται" στην επιθεώρηση Athens Review of Books.  

Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, και από τους δυο άνδρες, σχετικά με την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας ή απολυταρχίας, στο πλαίσιο της οργάνωσης και διακυβέρνησης ενός κοσμικού κράτους, είναι ενδεικτική του πνευματικού "κλίματος" της εποχής, τουλάχιστον αυτού που επικρατούσε ανάμεσα στους πολιτισμένους ανθρώπους.

«Διαπιστώνοντας ότι τα σημαντικά αυτά γραπτά μνημεία ποτέ δεν είχαν προσφερθεί ενιαία και ολοκληρωμένα στο ελληνικό κοινό, ζήτησα από τον καθηγητή Περικλή Βαλλιάνο να τα μεταφράσει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκδότης της επιθεώρησης Μανώλης Βασιλάκης. «Προσεχώς θα κυκλοφορήσουν και σε βιβλίο, στο οποίο θα προσθέσουμε και το μνημειώδες εκτενέστατο φιλελληνικό κήρυγμα του φίλου των Κοραή και Τζέφερσον, Έντουαρντ Έβερετ, που κινητοποίησε τη δημοκρατική κοινή γνώμη σε όλη την Αμερική υπέρ του ελληνικού Αγώνα». Ο Περικλής Βαλλιάνος, ο οποίος συνοδεύει τη μετάφραση με ένα αναλυτικό δοκίμιο, κάνει από την πλευρά του λόγο για «μεγάλη παράλειψη», προσθέτοντας πως «η αλληλογραφία αυτή θα έπρεπε να είναι κεντρικός πυλώνας της ιστορικής μας παιδείας». 

(με στοιχεία από ΑΠΕ/ΜΠΕ και "Καθημερινή")

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.