Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο διεθνές φεστιβάλ Πελοποννήσου

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Θα πραγματοποιηθεί 10-13 Απριλίου στην Τρίπολη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

17:00  Egoiste / Εγωιστές
Σκηνοθέτης: Stéphane Santini & Géraldine André 
Παραγωγός: Philippe Santini, Florence Dozol, Nora Teylouni
Σενάριο: Stéphane Santini   
Διάρκεια: 57’
Χώρα: Ελβετία
Ετος: 2020
Ομιλούμενες γλώσσες: Aγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, αφήγηση στα ελληνικά
Πόλεμος, επείγουσες κρίσεις, πανδημίες, πείνα. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση έχουν συνηθίσει να εργάζονται στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς τολμούν να διεισδύσουν στον κόσμο των προσωπικών συναισθημάτων. Για αυτήν την ταινία, σαράντα εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι αγαπημένοι τους κάνουν ακριβώς αυτό: μιλούν χωρίς επιφυλάξεις για τον κίνδυνο, την πρώτη αποστολή, την αίσθηση της ανημπόριας, το πάθος, την επιστροφή στο σπίτι και τα ανείπωτα πράγματα που έχουν βιώσει. Αυτή η ταινία, διερευνά και το κατά πόσο είναι εγωιστική μία τέτοια επιλογή. Οι άνθρωποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση μοιράζονται τη ζωή τους, λένε επίσης την ιστορία τους. Λένε πώς είναι η ζωή μαζί τους αλλά και χωρίς αυτούς…

18:00 Children of the forest
Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Natalie Halla
Duration/ Διάρκεια: 72’
Χώρα: Αυστρία 
Ετος: 2015
Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά
Στα «Παιδιά του Δάσους» ο εξάχρονος Andreas μιλάει για την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα παιδική ηλικία σε ένα αυστριακό δάσος-παιδικό σταθμό. Αυτή η ειδυλλιακή εμπειρία αρχίζει και καταστρέφεται παρέα με το δάσος. 

19:30 Επιστροφή στη γη (Back to Earth) 
Σκηνοθεσία: Ακης Κερσανίδης - Χρύσα Τζελέπη
Παραγωγή: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Σενάριο:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρύσα Τζελέπη
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2021
Διάρκεια: 59
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Βραβεία: Η ταινία έχει βραβευτεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Εμφανίζονται. Έκτορας Μαυρίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Anat Pick, Κωστής Δρυγιανάκης, Tanir Milanov, Elina Sundukova, Karen Wong.
Μουσική. Κωστής Δρυγιανάκης
Μουσικοί. Κώστας Παντόπουλος - Μπάσο, Χρήστος Καλτής - Μπάσο, Νίκος Ξηράκης-Μεταλόφωνο -Συρτάρι, Κώστας Ανέστης – Κρουστά.
Περίληψη: Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του “Σβώλοι” διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στο δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, το χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Εκτoρα.

20:30 80,000 Schnitzel
Σκηνοθέτης: Hannah Schweier
Παραγωγός: Stefan Sporbert, Lorena Junghans
Σενάριο: Hannah Schweier
Διευθυντής φωτογραφίας: Stefanie Reinhar
Διάρκεια: 103'
Χώρα: Γερμανία
Ετος: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: γερμανικά 
Βραβεία: Critics Choice Award@Zurich International Film Festival, Verdi Prize for Humanity and This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Winner@Bardolino Filmfestival BFF.
Η Μπέρτα Ζένεφελς, 84 ετών, δεν έχει δει ποτέ την θάλασσα. Δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το «Τελωνείο» την αγαπημένη της φάρμα στην Βαυαρία. Κάθε μέρα, η γεννημένη νοικοκυρά, στεκόταν στην κουζίνα, όπου και τηγάνιζε χιλιάδες σνίτσελ για τους επισκέπτες της. Μια ζωή σμιλεμένη με σκληρή δουλειά, μια ζωή που κανείς πλέον δεν θέλει να ζει. Κατά την διάρκεια της ζωής της, βρέθηκε στο σημείο να κηδέψει τον πρωτότοκο γιο της, τον άντρα της, τον εγγονό της και τον νεότερο γιο της. Καθένας από αυτούς έζησε και πέθανε για το μεγάλο όνειρο του «Τελωνείου».  Χωρίς όμως διάδοχο, η φορτωμένη με χρέη φάρμα απειλείται με χρεοκοπία. Τώρα όμως η εγγονή Μόνικα, 34 ετών, εμφανίζεται από το πουθενά και αποφασίζει να σώσει την φάρμα της οικογένειας, παρά το απολυτήριο λυκείου, τον ένα χρόνο παραμονής στο εξωτερικό και ένα αποκτηθέν πτυχίο.  Η αδελφή της και ταυτόχρονα σκηνοθέτιδα της ταινίας η Χάνα Σβάιερ, 39 ετών, δεν είναι τόσο ευχαριστημένη με την ιδέα της αδελφής της. Ως εκείνη την στιγμή οι ζωές και τα όνειρά τους είναι άρρηκτα δεμένα, αλλά από την στιγμή που η Μόνικα δουλεύει στην φάρμα, δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο.  Γι’ αυτό η Χάνα αποφασίζει να ανακαλύψει τι κινητοποιεί την αδελφή της και εάν θα καταφέρει να βρει τελικά την πραγματική ευτυχία. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

18:00 Routes / Διαδρομές
Σκηνοθέτης:  Petar Bojovic
Παραγωγός: Leila Maktari
Διευθυντής Φωτογραφίας: Rupert Critchley
Διάρκεια: 68'
Χώρα: Σερβία
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά
Στη μικρή πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, η Νταϊάνα, ο Σαμ και ο Φίλιξ λειτουργούν μια ΜΚΟ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια τα χρόνια έχουν δουλέψει με μετανάστες που ολοκλήρωσαν το επίπονο ταξίδι κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής καθ' οδόν προς τη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα είδη, τρόφιμα και ρούχα που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, η απαραίτητη προσοχή των μέσων ενημέρωσης που απαιτείται για την ενημέρωση των πολιτών για την κρίση αυτή είτε έχει γίνει εχθρική είτε έχει εξαφανιστεί. Σε μια προσπάθεια να το αλλάξουν αυτό, ξεκίνησαν κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής, από την Τουρκία μέχρι το Βέλγιο, πραγματοποιώντας φεστιβάλ ένταξης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους, για να συναντηθούν μέσω της τοπικής κουζίνας, της τέχνης και της μουσικής, με σκοπό να αμβλύνουν τυχόν υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών των κοινοτήτων αλλά και να φέρουν στο φως τα δεινά των προσφύγων.

19.30 Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας 
Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα
Παραγωγή: Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σενάριο: Κλεώνη Φλέσσα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Αnimation: Μπάμπης Αλεξιάδης
Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη
Μουσική: Αρίωνας Γυφτάκης
Διάρκεια: 70΄
Χώρα Ελλάδα
Έτος: 2022
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Περίληψη: Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

21:00 Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις 
Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας
Παραγωγή: Χρήστος Μπάρμπας
Σενάριο: Χρήστος Μπάρμπας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2021
Διάρκεια: 82’
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Βραβεία: Βραβείο Κοινού Fischer στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Tον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν την μονάδα για προληπτικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή την πράξη, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

18:00 Sistima /Σύστημα
Σκηνοθέτης:  Fred Plassmann
Παραγωγός: Fred Plassmann
Σενάριο Fred Plassmann
Διάρκεια: 65’
Χώρα: Γερμανία
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά, αγγλικά, ελληνικά
Καλοκαίρι 2017: Πατέρας και γιος, ο Φρεντ (49) και ο Τζάρομιρ (15), ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός κοινωνικο-οικονομικού κινήματος που έχει εξαπλωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Στόχος τους: συνεταιρισμοί, ομάδες, πρωτοβουλίες. Συναντούν ανθρώπους που χτίζουν βιώσιμες μορφές οικονομίας και εργάζονται εν μέσω κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός ταξιδιού σε μια πανέμορφη χώρα, με συναντήσεις, εντυπώσεις και συζητήσεις που θα επηρεάσουν τουλάχιστον τη σχέση πατέρα και γιου και τη ζωή του Τζάρομιρ.
Την ταινία συνοδεύει μουσικά το συγκρότημα Imam Baildi, το οποίο είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.

19.30 Juan / Χουάν
Σκηνοθέτης: Louise Heem
Παραγωγός: J'aime ce garçon
Σενάριο:  Louise Heem
Διάρκεια: 72’
Χώρα: Γαλλία
Ετος: 2020 
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά 
Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα.  Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει.  30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του. 

21:00 Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο
Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης
Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου
Σενάριο:Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Βασίλης Καλέμος
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2021
Διάρκεια: 95’
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά/γερμανικά
Ηθοποιοί:Effi Rabsilber (Γαβριέλα νεαρή, αφηγήτρια), Αλέξανδρος Κωχ (αφηγητής), Ευλαμπία Ζαβού (αφηγήτρια), Μαρίτα Τζατζαδάκη (Γαβριέλα μεγάλη)
Αφήγηση: Effi Rabsilber
H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική́ Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά́ μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από́ ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή́ είναι αυτή́;». Κατά́ τη διάρκεια του ταξιδιού́ του, ο γιος προσπαθεί́ να συμφιλιωθεί́ με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού́: τη «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

18:00 Μια Όμορφη Μέρα / A Beautiful Day 
Σκηνοθεσία: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης
Παραγωγή: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης
Σενάριο: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2020
Διάρκεια: 97’
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Βραβεία: Βραβείο Νεότητας: Καλύτερη Ταινία - 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021)
Ειδική Μνεία από το ΕΚΚ - 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021)
To πορτραίτο δύο αυτο-οργανωμένων εκπαιδευτικών εγχειρημάτων προσχολικής ηλικίας, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμό εναλλακτικών εκπαιδευτικών μεθόδων. Το «Μικρό Δέντρο» στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, ενώ στο Σχολείο του Δάσους «Ο Μικρός Ντουνιάς» στη Λέσβο κάθε μέρα παιδιά ντόπιων και προσφύγων παίζουν και μαθαίνουν μαζί στη φύση.

19.30 I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια
Σκηνοθέτης: Sue Carpenter, Belmaya Nepali
Παραγωγός: Sue Carpenter, Christopher Hird
Σενάριο:  Sue Carpenter
Διάρκεια: 80’
Χώρα: UK 
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Νεπαλική, αγγλικά
Awards/Βραβεία: Best documentary @ UK Asian Film Festival, Best woman filmmaker @ Bharat International Film Festival, Maharashtra International Film Festival, Award of Excellence @ WRPN 
ΣΥΝΟΨΗ: Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 14 χρόνια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Νεπάλ και βλέπουμε την πορεία της μεταμόρφωσης μιας νέας γυναίκας από υποταγμένη γυναίκα σε μια σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ. Η Μπελμάγια, καταπιέζεται από παντού και επιθυμεί απελπισμένα την ανεξαρτησία της. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του Νεπάλ, οι άνδρες ακόμα κυριαρχούν και οι γυναίκες υπακούν. Γεννήθηκε Ντάλιτ, κάτι που σημαίνει ότι ανήκει στην κατώτερη κάστα, τους «Ανέγγιχτους». Έμεινε ορφανή όταν ήταν εννιά ετών, με υποτυπώδη μόρφωση και παγιδευμένη σ'έναν τοξικό γάμο και έχοντας μια κόρη στην βρεφική ηλικία, η Μπελμάγια 21 ετών, έχει χάσει την ελπίδα της να βρει την ευτυχία. 

21:00 High Maintenance - The Life and Work of Dani Karavan 
Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa
Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzięciołowski
Διευθυντής Φωτογραφίας:  Lukasz Konopa
Διάρκεια: 66’
Χώρα: Ισραήλ
Ετος: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά
Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.