Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εκδήλωση του Πα.Πελ στο Παλιό Στρατόπεδο Καλαμάτας

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).

Την Τρίτη 24 Μαΐου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Παλαιό Στρατόπεδο) εκδήλωση για την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453). Θα μιλήσει η Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών κ. Φωτεινή Πέρρα, με θέμα: «Η άλωση της Κωνσταντινούπολης μέσα από το δυτικό κάτοπτρο: Η στάση, οι αντιδράσεις και ο αντίκτυπος της πτώσης της Βασιλεύουσας στους Λατίνους». 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, συνοδεία ορχήστρας μαθητών, με ύμνους και θρήνους της Αλώσεως, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Σιάχου.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της κ. Φωτεινής Πέρρα

Η Φωτεινή Β. Πέρρα είναι Επίκουρος Καθηγήτρια επί θητεία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών-Καλαμάτα). Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών-Ρόδος). 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας (11ος-15ος αι.), όπως και μεταξύ Βενετίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και της λατινικής κυριαρχίας και της παρουσίας των Ιωαννιτών Ιπποτών στον ελλαδικό χώρο (1204-1797).

Είναι συνεργάτης του «Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού» (για την ελληνική και την αγγλική έκδοση), και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού «Βυζαντινός Δόμος». 

Άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και κεφάλαια της στην πολύτομη «Ιστορία των Ελλήνων».

Έχει διδάξει βυζαντινή και μεσαιωνική Ιστορία στο Arcadia Center for Hellenic, Balkan and Mediterranean Studies and Research (2007), καθώς και στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου με ανάθεση (ΠΔ. 407/80) ενώ έχει διατελέσει και επιστημονική συνεργάτης στο νοτιοαφρικανικό Πανεπιστήμιο του Johannesburg (Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών). Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη των Σταυροφοριών και της Λατινικής Ανατολής.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.