Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Παπαηλιού: Οι "ξεχασμένοι" που κινούν τον τροχό της Ιστορίας

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ Γιώργος Παπαηλιού

Ο χαιρετισμός του Βουλευτή Αρκαδίας του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» Γιώργου Η. Παπαηλιού στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μανώλη Δούνια στην Τρίπολη- 24/9/2022

Χωρίς αμφιβολία η Άλωση της Τριπολιτσάς, το κορυφαίο γεγονός του πρώτου χρόνου της Επανάστασης του 1821, υπήρξε στρατηγική σύλληψη και έργο του Γέρου του Μωριά.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο αρχιστράτηγος του Αγώνα-ο απελευθερωτής του Γένους.

Στα (μεγάλα) γεγονότα της Ιστορίας, εν προκειμένω και σε αυτά της Επανάστασης του 1821, υπάρχουν οι επικεφαλής, οι πρωταγωνιστές, οι «πρωτοκλασάτοι» θα λέγαμε με σημερινούς όρους. Αυτοί είναι οι γνωστοί, αυτοί που αναφέρονται παντού και από όλους. 

Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι λιγότερο γνωστοί ή και άγνωστοι για τους πολλούς, οι αφανείς, οι «ξεχασμένοι», οι οποίοι  κινούν τον τροχό της Ιστορίας.

Ο Μανώλης Δούνιας ήταν ένας από αυτούς. 

‘Επαιξε σημαντικό ρόλο στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Υπήρξε ο «πρωτοπορθητής» της, αυτός που, ως «ανήρ πνεύματος και πονηρίας», με τέχνασμα, πρώτος ανέβηκε στην πύλη του Ναυπλίου. 

Και στη συνέχεια, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. 

Μετά την ανακήρυξη του νεοελληνικού κράτους, ούτε ζήτησε ούτε του δόθηκε οποιαδήποτε παροχή, θέση, αξίωμα, αμοιβή από το ελεύθερο ελληνικό κράτος, για να μπορέσει να ζήσει. 

Απεβίωσεν «επί ψάθης», όπως έγραψε και η χήρα του.  

Αυτή ήταν η «αναγνώριση» της επίσημης πατρίδας, προς το Μανώλη Δούνια, όπως και προς πολλούς άλλους. 

Η  τιμή που αποδίδεται σήμερα από την Τρίπολη στη μνήμη του  Μανώλη Δούνια, αντανακλά στην ίδια την Τρίπολη και τους Τριπολιτσιώτες.

Χαιρετίζω την εκδήλωση εκπροσωπώντας (και) τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»  Αλέξη Τσίπρα.   

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.