Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εκθεση ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 6 Νοεμβρiου στiς 6:30μμ.

Η φιλότεχνη ομάδα "Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού" ύστερα από τις επιτυχημένες  στάσεις της  σε Τρίπολη, Δημητσάνα και Καρύταινα όπου διοργάνωσε εκθεσεις ζωγραφικής φέτος το καλοκαίρι του 2022, ανεβάζει  και άλλους επιβάτες  στο βαγόνι της και ταξιδεύει προς την φιλότεχνη Καλαμάτα, όπου θα κάνει στάση για δύο βδομάδες από τις 6 έως τις 22 Νοεμβρίου και  διοργανώσει εκ νέου μια έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Στη σκιά των ποιητών Κώστας Καρυωτάκης Μαρία Πολυδούρη»  στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 

Η έκθεση ζωγραφικής αυτή τη φορά θα είναι θεματική...

Και είναι αφιερωμένη στον Κώστα Καρυωτάκη και την Μαρία Πολυδούρη,

...Στους δύο αυτούς σπουδαίους ποιητές, οι οποίοι γίνονται γέφυρα που ενώνει τις δύο γειτονικές πόλεις Τρίπολη - Καλαμάτα μιας και γεννήθηκαν σε αυτές (ο Καρυωτάκης στην Τρίπολη και η Πολυδούρη στην Καλαμάτα).

...Στους δύο αυτούς ποιητές, που οι καταστάσεις και η Τέχνη τους έφεραν τόσο κοντά αλλά η μοίρα τους κράτησε χώρια...

Οι πίνακες των καλλιτεχνών μελών της ομάδας μας είναι εμπνευσμένοι από στίχους ποιημάτων τους 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 6:30μμ.

 

*Λίγα λόγια για την ομάδα:

Οι επιβάτες στο τρένο του πολιτισμού συγκεντρώθηκαν πρώτη φορά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Τρίπολης το 2019 και διοργάνωσαν ομαδική έκθεση ζωγραφικής με παράλληλες δράσεις στην αίθουσα αναμονής του σταθμού. 

Η δεύτερη ομαδική έκθεση έγινε στο  φουαγιέ του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου Τρίπολης το 2021 με έργα ζωγραφικής πάνω σε στίχους του Κώστα Καρυωτάκη και παράλληλες εκδηλώσεις (θεατρική παράσταση, προβολή ταινίας με θέμα τον αγαπημένο συμπολίτη μας σπουδαίο ποιητή) 

Το φετινό μας ταξίδι, πριν την Καλαμάτα, αρχικά ξεκίνησε τον Ιούνιο στην Τρίπολη στα πρώην «Χρωματουργεία Λουκαΐτη», ένα ξεχωριστό διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της πόλης, που ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε κάτι καινούργιο. Σήμερα ο χώρος λέγεται «Ευτοπία» και αποτελεί έναν συνεργατικό τόπο Πολιτισμού κ Συμβουλευτικής. Ξεκινήσαμε λοιπόν με την ιδέα της πρώτης ύλης, του χρώματος, στο χώρο όπου γινόταν παλιά η παραγωγή του και πιάσαμε το νήμα της Ιστορίας που μας οδηγεί στην παραγωγή ενός ζωγραφικού έργου, ενός έργου Τέχνης.

Τόσο το κτίριο όσο κ το έργο τέχνης έχει τη βιογραφία του. 

Στη συνέχεια το τρένο μας έκανε στάση στην Δημητσάνα όπου διοργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής στο συνεδριακό πολιτιστικο κέντρο Δημητσάνας με τίτλο “...ιστορίες χρωμάτων”

επόμενος σταθμός η Πανέμορφη Καρύταινα όπου ο ιστορικός Πύργος της Λεβένταινας φιλοξένησε για ένα μήνα τον Αύγουστο ακόμα μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής.

Εδώ στην συλλογική έκθεση των Επιβατών στο Τρένο του Πολιτισμού αφουγκραζόμαστε τις μικρές ιστορίες που κουβαλάνε τα μικρά έργα μας και όλοι μας φιλοδοξούν να συνθέσουν ένα μεγαλύτερο νόημα. 

Σαν επιβάτες ενός φανταστικού τρένου έχουμε στο μυαλό μας πολλά ταξίδια: …ταξίδια στο Χώρο και στο Χρόνο, ταξίδια σε μυστικά μονοπάτια της Τέχνης. 

Αν ισχύει ο στίχος του ποιητή που λέει ότι «…προορισμός του ανθρώπου είναι η τέχνη..», πιθανόν να είμαστε σε καλό δρόμο, μιας και θα υπάρξουν και άλλοι προορισμοί στο μέλλον (περισσότερα για εμάς καθώς και νέα μας θα μάθετε στη σελίδα μας στο Facebook: Επιβάτες στο τρένο του πολιτισμού).

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.