Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Eργαζόμενα Κορίτσια": Αγάπη ή Ελευθερία..;

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Mαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, Σάββατο 18 Μαρτίου 2023- Θεατρική παράσταση από την ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου "Δράστες"

Το έργο "Εργαζόμενα Κορίτσια" του Ιρλανδού συγγραφέα Φρανκ Μακ Γκίνες, αποτελεί ένα κοινωνικό δράμα που φιλοδοξεί να περιγράψει το αδιέξοδο μιας ομάδας γυναικών, οι οποίες εργάζονται σ' ένα εργοστάσιο κατασκευής υποκαμίσων, σε μια μικρή και, προφανώς, "γκρίζα" πόλη της Νότιας Ιρλανδίας.

Αντιμέτωπες όχι μόνο με την αυθαιρεσία της εργοδοσίας αλλά και με την προσωπική τους "πάλη" ενάντια στην δύσκολη καθημερινότητά τους- η οποία χαρακτηρίζεται από την αίσθηση μιας μόνιμης απαξίωσής τους εκ μέρους του οργανωμένου κοινωνικού συνόλου αλλά και του ίδιου του πολιτισμικού γίγνεσθαι-  φθάνουν στα "άκρα", όταν βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους.

Πέρα από την γενική, κριτική στάση απέναντι στην οικονομική πρακτική του κερδοσκοπικού καπιταλισμού, ο συγγραφέας αποπειράται να "διεισδύσει", με τρόπο εξόχως ψυχαναλυτικό, εντός μιας χαρακτηριστικής ή ενδεικτικής, αν προτιμάτε, ομάδας καταπιεσμένων ανθρώπων, που αισθάνονται μπλεγμένοι στα "γρανάζια" ενός απάνθρωπου μηχανισμού, ο οποίος σιγά σιγά, τους συνθλίβει.

Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε, αποκλειστικά, με γυναίκες- οι 2 ανδρικοί ρόλοι του έργου είναι, κατεξοχήν, "διακοσμητικοί" και προσχηματικοί, χωρίς ιδιαίτερο "βάθος"-, ενισχύει το συναισθηματικό περιεχόμενο της πλοκής και, προφανώς, λειτουργεί καταλυτικά, ως προς τη δημιουργία των σχέσεων μεταξύ των πρωταγωνιστριών, αλλά και των, αναποφεύκτων, συγκρούσεών τους- με μια, θα λέγαμε, ιδιότυπη κωμική "πινελιά" να διατρέχει το κείμενο.

Ο Μακ Γκίνες δεν είναι, σίγουρα, ούτε Άρθουρ Μίλλερ, ούτε Μάμετ..Αλλά η προσπάθειά του είναι ειλικρινής και, υπό προϋποθέσεις, ενδιαφέρουσα. Σίγουρα, είναι θετικό να παρουσιάζονται τέτοια έργα, ακόμα κι αν θέματα όπως ο θρησκευτικός φανατισμός και η σύγκρουση μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών- που έχει οδηγήσει αφενός στο διαχωρισμό της Ιρλανδίας σε Βόρεια και Νότια, αφετέρου σε εκατόμβες θυμάτων-, δεν είναι και τόσο "οικεία" στο Ελληνικό κοινό. Θα προτείναμε σε κάποιον να παρακολουθήσει την ταινία "Belfast" του Κένεθ Μπράνα- για ν' αναφερθούμε σε κάτι πρόσφατο-, προκειμένου να καταλάβει πόσο καθοριστικός για την Ιρλανδική "mentalite" είναι ο παράγοντας "θρησκευτικός φανατισμός".

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σήμερα, Κυριακή, και αύριο Δευτέρα, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης, στις 21:00. Έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες, ενώ γίνεται και δεκάλεπτο διάλειμμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δώρα Μπαρουτάκη, Φωτισμοί: Θοδωρής Τσάμης, Χειριστής Ήχου: Ειρήνη Χρυσοστομίδη, Σχεδιασμός Αφίσας: Κωνσταντίνα Δημοπούλου, Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή- Κορίνα Χαρίτου.

Παίζουν: Κωνσταντίνα Κυριαζή, Ελευθερία Ντούπα, Πηνελόπη Καζακόνα, Μαρία Ρούσσου, Κωνσταντίνα Δημοπούλου, Βασίλης Ανδριανάκος, Γιάννης Γεωργούλης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.