Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Η Αρκαδία των Περιηγητών": Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τρίπολης (vid)

Φωτογραφία: tripolis.gr

Η παρουσίαση του επετειακού τόμου "Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ", πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.

Μία παρουσίαση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης, προκειμένου να τιμηθεί η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Για το βιβλίο, αρχικά, απεύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, αλλά και ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ενώ μίλησαν οι:

Γεώργιος Γεωργής, ιστορικός, καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι συγγραφείς - επιμελητές της έκδοσης Ευάγγελος Κασσαβέτης, ερευνητής, σύμβουλος οπτικής επικοινωνίας Βασίλης Καρδάσης, ιστορικός, καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΟΥΜΗ

Προσέλληνες και  Προσελήνιοι…

Πελασγοί…  Αρκάδες.

Οι αυτόχθονες, οι παλαιότεροι των Ελλήνων, οι υπερήφανοι και ευτυχείς κάτοικοι της Πελασγίας αρχικά, της Απίας ύστερα, της Αρκαδίας τελικά και οριστικά. Της Αρκαδίας του μύθου και της ουτοπίας, του Πάνα και των Μαιναλίδων Μουσών, της ονειρικής και παραδείσιας χώρας του Γκαίτε και του Σίλλερ και των άλλων μεγάλων ρομαντικών της «Ακαδημίας των Αρκάδων», των Δυτικοευρωπαίων της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, που σε μια Αρκαδία αναζήτησαν την ηρεμία, τη γαλήνη, την ευτυχία.

Κι εμείς; Οι σημερινοί Αρκάδες … Έχουμε την κληρονομιά και την ευθύνη – και, πάντως, τη μοίρα των κατοίκων και των οδοιπόρων μιας πανάρχαιης διαδρομής, - έχουμε την τύχη ή το βάρος το ωραίο να ζούμε στην και να διαχειριζόμαστε την «Άρκα  Διός», την κιβωτό δηλαδή του Δία, ή την ‘’Άρκεμ’’, την ακρόπολη δηλαδή της Πελοποννήσου, το φρούριο του Μοριά …Παίρνετε όποια ετυμολογία της λέξης θέλετε!

Αυτή την Αρκαδία, την φανταστική και την πραγματική, θέλουν να γνωρίσουν και να επισκέπτονται περιηγητές και ταξιδευτές ποικίλοι – από την Δύση και την Ανατολή. Και καταγράφουν εικόνες, τοπία, έθιμα, γεγονότα, ανθρώπους. Από τον Οθωμανό Εβλιάς Τσελεμπή των μέσων του 17ου αιώνα μέχρι την Γαλλική  Επιστημονική Αποστολή του 1829, από τον Μαξίμ Ρεμπώ, που έζησε και πήρε μέρος στη Μεγάλη Επανάστασή μας μέχρι τον Έντουαρντ  Γκίφφαρντ που ήρθε στα μέρη μας μετά την απελευθέρωση, από τον 17ο αιώνα μέχρι και τα μισά του 19ου, έχουμε περιηγητές και αφηγητές της κατάστασης και της ζωής της Αρκαδίας και των Αρκάδων. Αυτή τη ζωή, αυτή την εικόνα , την κατά το μάλλον ή ήττον αντικειμενική και αληθινή, θέλουμε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν οι νεώτεροι – και όχι μόνον οι Αρκάδες - μέσα από την σήμερα παρουσιαζόμενη έκδοση.

Την ευθύνη και την τιμή της έκδοσης αυτής ανέλαβε η επιφανέστερη, ίσως, από τις νεώτερες θυγατέρες της Αρκαδίας, η Ντρομπολιτσά του Κολοκοτρώνη, η δική μας Τρίπολη, ο Δήμος Τρίπολης.

Ως δήμαρχος την παραδίδω στην κρίση των συμπολιτών μου, των συνελλήνων, των ειδικών της Ιστοριογραφίας. Και, βέβαια, θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους συντελεστές της έκδοσης αυτής: τον καθηγητή Βασίλη Καρδάση, πρωτίστως, αλλά και τον Βαγγέλη Κασσαβέτη και τον Ηλία Κολοβό και την Νεκταρία Πιταριδάκη.

Ευχαριστώ, φυσικά, τους εκλεκτούς παρουσιαστές του τόμου, τους κ.κ Γεώργιο Γεωργή, Παναγιώτη Λιαργκόβα, και την συντονίστρια της παρουσίασης, δημοσιογράφο κα Βίκυ Φλέσσα, και όλες και όλους, όσες και  όσοι παρίστασθε στην αποψινή εκδήλωση.

 

Δείτε εδώ τι είπε ο Δήμαρχος Τρίπολης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.