Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Παράταση της έκθεσης "Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22"

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. 

Λόγω αυξημένης προσέλευσης παρατείνεται, έως και τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, η περιοδική έκθεση «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. 

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες, μεμονωμένοι και σχολικές ομάδες, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν πώς μεταγράφεται η μνήμη σε σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

 Στον πυρήνα του εκθεσιακού αφηγήματος βρίσκονται τα έργα που δημιούργησαν οι εικαστικοί Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου και είναι εμπνευσμένα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Λακώνων, του Αγγελή Σταυρόπουλου (1901-1950) από τη Ρηχειά και του Αθανάσιου Μπαγιώκου (1892-1979) από την Αναβρυτή. Οι δύο άνδρες συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αιχμαλωτίστηκαν και εν συνεχεία επαναπατρίστηκαν, όπως χιλιάδες άλλοι στρατευμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα σωματικά και ψυχικά τραυματισμένοι, μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Η παρουσίαση οικογενειακών κειμηλίων γίνεται η αφορμή να παρουσιαστούν στιγμιότυπα του μικρασιατικού δράματος, ενώ συνταιριάζοντας σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με αυθεντικά τεκμήρια της εποχής, επιχειρείται μια συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν, δίνοντας στον επισκέπτη το έναυσμα για αναστοχασμό.

Παράταση έκθεσης έως 30 Οκτωβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) & 10:00-17:00 (από 16/10)  

Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

Υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.