Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Φόνισσα": Ένα νατουραλιστικό "διαμάντι"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Η ταινία της Εύας Ναθένα όχι μόνο δεν "προδίδει" την πηγή έμπνευσής της αλλά την δικαιώνει, απόλυτα

Φυσικά, το εμβληματικό λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δεν χρειάζεται ούτε συστάσεις, ούτε.. τα "δεκανίκια" άλλων μορφών τέχνης για να υπάρξει. Είναι δε σπάνιο να βλέπουμε μια καλή μεταφορά ή "μετάφραση", αν θέλετε, ενός τόσο σημαντικού έργου στον κινηματογράφο.

Εν προκειμένω, δεν υπήρξε, σχεδόν, καμιά αστοχία. Με βασικές "αιχμές" την υψηλοτάτου επιπέδου καλλιτεχνική διεύθυνση και, προφανώς, την ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, η "Φόνισσα" είναι, σίγουρα, από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, επιπέδου "Μικράς Αγγλίας"- χωρίς να μπορεί να γίνει απόλυτη σύγκριση μεταξύ των δυο παραγωγών.

Πραγματικά, εντυπωσιακά λεπτομερής η "αναπαραγωγή" της εποχής και ιδιαίτερα προσεγμένα τα "κάδρα" της σκηνοθεσίας, με την παρουσία της "ρουστίκ" αισθητικής αλλά και ενός πριμιτίφ εξπρεσιονισμού να είναι πανταχού παρούσα.

Σε γενικές γραμμές, σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε τόσο επιτυχημένη "εκμετάλλευση" των εξωτερικών στοιχείων ενός οπτικοακουστικού έργου, προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και το υπαρξιακό δράμα της ηρωίδας.

Πέρα, πάντως, από την κ. Καραμπέτη, θα πρέπει να μνημονεύσουμε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, τους γυναικείους ρόλους, όπως και αυτούς των μικρών κοριτσιών. Οι ανδρικοί ρόλοι λειτούργησαν, με λιτό τρόπο, εντός ενός ήδη καθορισμένου, δραματουργικά, "corpus", χωρίς να προκαλούν "αρρυθμίες".

Η ταινία προβάλλεται στο Victoria Cinemas (Cineville) της Τρίπολης, καθημερινά, στις 19:15 και στις 21:30.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.