Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

H παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Φωτογραφία: www.megaron.gr

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ το 2023 συμπληρώνουν 10 χρόνια ζωής και τιμώνται σε μεγάλη εκδήλωση.

Στα δέκα αυτά χρόνια της διαρκούς προσπάθειας για τη διάσωση, προστασία και αξιοποίηση της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λαγκαδινής παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, πρωτοποριακές δράσεις και πρωτοβουλίες του σωματείου μας, είχαν πολλά και αξιόλογα αποτελέσματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ετήσιες Γιορτές πέτρας και τα εργαστήρια της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, με πανελλαδική εμβέλεια, παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο τη διασύνδεση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς (ΥΠΟΟΑ, ΕΜΠ, τοπική αυτοδιοίκηση, Μουσεία, κ.α.), εκδόσεις , πρωτοβουλίες για ανακηρύξεις μνημείων και δημιουργία σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας, ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας κ.α. 

Στο πλαίσιο των βασικών δραστηριοτήτων ανήκει και η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση πάσης φύσεως αρχειακού υλικού, σχετικού με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας των Λαγκαδινών μαστόρων και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης και διαχείρισης περιεχομένου (Enterprise Content Mangement-ECM). Το ολοκληρωμένο αυτό ψηφιακό αποθετήριο, προορίζεται να είναι στην on line διάθεση μελετητών –ερευνητών, φορέων και όσων ενδιαφέρονται για το αντικείμενο.

Η υλοποίηση όλων των δράσεων κατέστη εφικτή, κυρίως με την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και άλλων φορέων (Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Γορτυνίας, χορηγών, μελών, φίλων και υποστηρικτών των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ).

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 ετών παρουσίας του σωματείου μας, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 7.30 μμ, εκδήλωση, με θέμα «Πρωτοβουλίες και ψηφιακές δράσεις για την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική». 

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Επετειακών Δράσεων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, εν όψει της συμπλήρωσης 20 ετών από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.