Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΣΑΟΟ: Χειμερινή ανάβαση στην Ψηλή Kορυφή του Χελμού

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Mια ανεπανάληπτη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι 35 ορειβάτες του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] που έλαβαν μέρος  στη χειμερινή ανάβαση στην Ψηλή Kορυφή του Χελμού [Αρόανια Όρη],  την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.

 Ξεκινήσαμε από το χώρο στάθμευσης του Χιονοδρομικού  Κέντρου  Καλαβρύτων [1750 μ.] και ορειβατώντας πάνω σε χιονισμένο πεδίο, με αραιό χιόνι στην αρχή και πυκνό αργότερα,  κατευθυνθήκαμε προς το καταφύγιο ‘’Πουλιού Βρύση’’ [2100 μ.], όπου έγινε μια ολιγόλεπτη στάση.

 

H ομάδα συνέχισε να ορειβατεί συντεταγμένα, πειθαρχημένα, προσεκτικά και τηρώντας τους επιβαλλόμενους κανονισμούς ασφαλείας, αφού σε κάποια σημεία το χιόνι ήταν παγωμένο.

 Μέσω του Επάνω  Κάμπου ανεβήκαμε στην τριγωνική Ψηλή  Κορυφή [2355 μ.].  Η θέα προς τη Ζήρια, τον Ερύμανθο, την Ντουρντουβάνα , όπως και προς τις υπόλοιπες κορυφές του Χελμού δεν περιγράφεται με λέξεις. Λίγο χαμηλότερα, στην κορυφή Νεραϊδόραχη [2338 μ.], βρίσκεται το τηλεσκόπιο ‘’Αρίσταρχος’’.  Σε μια από τις χαραδρώσεις του βουνού  βρίσκεται επίσης η χαράδρα της Στυγός, όπου και ο ομώνυμος καταρράκτης [ Ύδατα της Στυγός]. Η κατάβαση έγινε με προσοχή από την ίδια διαδρομή, με συνολικό χρόνε πορείας έξι ώρες.  O Xελμός δεσπόζει ανάμεσα στον Βουραϊκό και τον μυθικό  Κράθι και ανήκει στο  Eθνικό Πάρκο Xελμού - Bουραϊκού.  Η περιοχή αποτελεί ένα από τα επτά Παγκόσμια  Γεωπάρκα της  UNESCO που υπάρχουν στη χώρα,  με γεωλογικά χαρακτηριστικά παγκόσμιας σημασίας.

 Oι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλειφερόπουλου/SevenIris.gr

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.