Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Κανονικά την Τετάρτη (27/02) η εσπερίδα για το σύμπλεγμα των γεφυρών του Αλφειού

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Η αυριανή πανελλαδική απεργία, που έχει προαναγγελθεί, δεν επηρεάζει την πολύ σημαντική εκδήλωση.

Ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εσπερίδα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, ώρα 17.30, στο αμφιθέατρο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΡΒΑΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.

Με θέμα: "ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ". " Το πρόβλημα των διαβρώσεων. Οι άμεσοι κίνδυνοι. Η ενδεδειγμένη λύση".

Το πρόγραμμα της εσπερίδας:

Ώρα 17.30: Ολοκλήρωση προσέλευσης.
Ώρα 17.35: Προσφωνήσεις. Σύντομη προσφώνηση και εισαγωγή από τον συντονιστή της εσπερίδας κ. Γεώργιο Αδαμόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου των Καρυτινών.
Ώρα 17.50: Κα Ιουλία Βομπίρη, Αναστηλώτρια, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, επικεφαλής της ομάδας μελέτης αναστήλωσης της Βυζαντινής Γέφυρας. Θέμα: ¨Παρουσίαση στοιχείων από την ολοκληρωμένη μελέτη πλήρους αναστήλωσης της Βυζαντινής Γέφυρας του Αλφειού στην Καρύταινα¨.
Ώρα 18.15: κ. Γεώργιος Αδαμόπουλος, Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Glasgow, Ph.D. Leeds UK. Θέμα: ¨Παθογένιες νέας γέφυρας. Άμεσοι κίνδυνοι¨.
Ώρα 18.40: κ. Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ. Θέμα: ¨Συμπερασματική εισήγηση. Προς δόξαν της Αρκαδίας¨.
Θα συμμετέχει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μανώλης Κορρές.
Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση.

Μετά το πέρας των εργασιών της εσπερίδας, θα προσφερθεί ποτό στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Σύντομο ιστορικό

Το 1960 περίπου, ελήφθη από την τότε Διοίκηση η ατυχής απόφαση, να κατασκευαστεί ακριβώς πάνω από το μείζον μνημείο της Βυζαντινής Γέφυρας του Αλφειού, μια μεγάλων διαστάσεων «νέα γέφυρα» εξ οπλισμένου σκυροδέματος, μονότοξη, ανοίγματος 64 μέτρων και ύψους περίπου 40 μέτρων, ενώ υπήρχε η χωροταξική άνεση να κατασκευαστεί 50-100 μέτρα μακρύτερα.

Έκτοτε και επί 62 συναπτά έτη, δεν έγινε η παραμικρή εργασία συντήρησης ή προστασίας στη λεγόμενη «νέα γέφυρα», από τους εκάστοτε κατά νόμο υπεύθυνους Δημόσιους Φορείς, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί σήμερα σε ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση, με εκτεταμένη ενανθράκωση του σκυροδέματος και με έντονη διάβρωση του κύριου σιδηρού οπλισμού της. 

Πρόκειται στην κυριολεξία για δυνητική απειλή για τους χρήστες της γέφυρας και για απόλυτη απειλή/ομηρία του υποκείμενου Βυζαντινού Μνημείου.

Η απειλή αυτή αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της αναστήλωσης της υποκείμενης Βυζαντινής γέφυρας, με πρόβλεψη πλήρους ανακατασκευής και του ανατιναγμένου κατά τον εμφύλιο τμήματός της, από το Υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο έργο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες μελέτες και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αντικειμενικός σκοπός της εσπερίδας είναι η απάντηση στο ερώτημα: ¨Ποια είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη «νέα γέφυρα», μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών, για την οριστική αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σύνθετου προβλήματος;¨.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.