Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Έκθεση φωτογραφίας για τη μεσογειακή διατροφή στη Σπάρτη

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Από τις 4 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Anemon Productions, παρουσιάζουν, από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, την έκθεση φωτογραφίας Foodprint, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή των ανθρώπων σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής.

Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή. Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα. Η έκθεση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, είναι μέρος ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία, το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην ορεινή Κορινθία.

Με αφορμή την έκθεση, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο ταξιδεύει τον θεατή από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, φανερώνοντας τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής και αποκαλύπτοντας πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου αλλά και πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52', θα είναι διαθέσιμο για προβολή στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου μέχρι τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους με απαραίτητη την κράτηση στο τηλέφωνο 27310 89315.

Το Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut Athen, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαρτίου 2024-30 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου

Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού μπορείτε να επικοινωνήσετε, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Για περισσότερες πληροφορίες για το project Foodprint:

  1. https://foodprint-project.com/
  2. https://www.instagram.com/foodprintproject/
  3. https://www.facebook.com/foodprintproject/

ΠΙΟΠ | Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Όθωνος-Αμαλίας  129, 231 00 Σπάρτη Τ.: 27310 89315 |  www.piop.gr

(Δ.Τ.) 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.