Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Μια ζωή μέσα στους δρόμους και τα...διόδια

H Ελλάδα έκανε χρόνια ν' αποκτήσει ένα, μερικώς, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, οδικό δίκτυο. 

 

Υπάρχουν, πράγματι, κομμάτια του δικτύου που χαρακτηρίζονται απ' όλες εκείνες τις standard προδιαγραφές που βρίσκει κανείς στους δρόμους της κεντρικής ευρώπης ή και- μην σας κάνει εντύπωση...- στις κεντρικές, οδικές αρτηρίες της βορείου Αφρικής.

 

Ωστόσο, οι δρόμοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα: Είναι...πανάκριβοι!

 

Αυτό δεν ισχύει μόνο ως προς το κόστος κατασκευής τους, αλλά και ως προς τη συντήρησή τους άρα και ως προς τη χρήση τους από τους έλληνες πολίτες.

 

Πολλά τα αίτια αυτού του αδιαμφισβήτητου γεγονότος: Κακός σχεδιασμός, διαπλοκή εργολάβων και δημοσίου, καιρικές συνθήκες (σπάνιο αυτό..) κ.α. Βασική, πάντως, αιτία είναι οι εγκληματικά ασύμφορες, για το ελληνικό δημόσιο, συμβάσεις που υπέγραψαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Δημήτρης Ρέππας και Γιώργος Σουφλιάς, παραχωρώντας γη και ύδωρ στις κατασκευαστικές εταιρείες, που ανέλαβαν και τη διαχείριση των δρόμων.

 

Σχετικά πρόσφατα, ολοκληρώθηκε, σχεδόν, το κομμάτι του εθνικού δρόμου Καλαμάτα-Τρίπολη-Αθήνα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για υψηλού επιπέδου οδική αρτηρία, με τις καλύτερες προδιαγραφές, που τονώνει εξαιρετικά την τουριστική, και όχι μόνο, κίνηση της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας, σε συνδυασμό και με το αεροδρόμιό της.

 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί -επειδή η μνήμη των ελλήνων συναγωνίζεται, ενίοτε, εκείνη των χρυσόψαρων..- πως, σε παλαιότερη φάση του έργου, ένα κομμάτι του δρόμου είχε βυθιστεί, λόγω κακού σχεδιασμού και προχειρότητας, καθώς τότε κάποιος υπουργός βιαζόταν να παραδώσει το έργο, ένεκα εκλογών. Ευτυχώς, υπήρξε ένας έντιμος υπάλληλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου-προ...Καλλικρατικώς, όλα αυτά- που είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως και εγκαίρως γι' αυτή την κατάσταση και υπάρχουν ακόμα καταγεγραμμένα τα στοιχεία αυτά, για όποιον επιθυμεί να τα εξετάσει.

 

Τέλος πάντων, ο δρόμος έγινε αλλά, απ' την πρώτη στιγμή, χαρακτηρίστηκε απ' το κοινό ως "ακριβός", λόγω διοδίων, σε συνάρτηση, φυσικά, με την ευρύτερη ύφεση της οικονομίας.

 

Αν χρησιμοποιείτε συχνά το δρόμο αυτό και πιστεύετε πως είναι όντως ακριβός, προετοιμαστείτε ψυχολογικά γιατί...πάρα πολύ σύντομα θα καταστεί ακριβότερος-και μάλιστα κατά πολύ...

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, προερχόμενες απ' το αρμόδιο υπουργείο, μες την επόμενη εβδομάδα και ως..."μποναμάς" για την 28η Οκτωβρίου προφανώς, θα γίνει σημαντική αύξηση σε σταθμούς διοδίων προς Καλαμάτα.....Και μην βιαστείτε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση και γι' αυτό...Δεν μπορεί να κάνει τίποτε, παρά μόνο ίσως να αρχίσει τα παρακάλια προς την εταιρεία διαχείρισης!

 

Άλλες πληροφορίες, που αναφέρουν πως οι αυξήσεις δεν θα ισχύσουν για όσους εορτάζουν τη μέρα του Αγίου Δημητρίου, ελέγχονται ως ανακριβείς....

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.