Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Το..."κουτόχορτο" των μαζών

Πολλές χώρες και πολιτισμικές οντότητες, τρέφονται και επιβιώνουν μέσω "μύθων".

 

Η συνειδητή ή ασυνείδητη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, η εγκαθίδρυση ενός συστήματος παιδείας που ευνοεί την ανορθολογική αντιμετώπιση και εκμετάλλευση των επιστημονικών δεδομένων, η μονομερής και προκατειλημμένη αντίληψη περί "περιούσιων" λαών και ο, φύσει και θέσει, αναχρονιστικός ρόλος της εκάστοτε "επίσημης" θρησκείας, είναι οι βασικές εκείνες παράμετροι που συντελούν στη δημιουργία και διαιώνιση των "μύθων".

 

 

Από κοντά, μερίδα πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών, οι οποίοι είτε επιδιώκουν μια εξασφαλισμένη δημοφιλία και αποδοχή απ' την πλειοψηφία-την, κατά κανόνα, απαίδευτη και αδιάφορη για την όποια ιστορική αλήθεια- είτε,πραγματικά, θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες μιας ασαφούς έννοιας "εθνικού πολιτισμού", προσπαθώντας να συγκεράσουν ετερογενή και ανόμοια πολιτιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούν "αχταρμάδες" που δεν αξίζουν καν κριτικής...

 

Η πολυπολιτισμικότητα, ως ιδεολογικό και αξιακό κεκτημένο, έχει υποχωρήσει πλέον, καθώς η προϊούσα παρακμή του δυτικού κόσμου και οι δυσμενείς συνέπειες της παγκοσμιοποίησης-σε συνδυασμό με τον ολοένα αυξανόμενο φόβο περί "αλλόθρησκων τρομοκρατών"-, την κατέστησαν αντι-δημοφιλή.

 

Τη θέση της φαίνεται να παίρνει μια αναζωπύρωση του τοπικισμού, του εθνικισμού αλλά και του εθνοτισμού, ο τελευταίος αυτός μάλιστα αντιμετωπιζόταν ως "ανέκδοτο" στη Δύση, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα.

 

Δυστυχώς, οι πολιτικοοικονομικές ηγεσίες, ακολουθώντας την πεπατημένη, σιγοντάρουν και εκμεταλλεύονται τα φαινόμενα αυτά, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορούν, πλέον, να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους μέσω παροχών-αν και επιμένουν να "υπόσχονται" πολλά σε πολλούς...- και, σίγουρα, δεν δύνανται να καταφύγουν στην "πραγματική" πολιτική, ήτοι στην παραγωγή και εφαρμογή ιδεών και πρακτικών λύσεων που να αφορούν τα σύγχρονα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

 

Ήδη, βλέπουμε..."Αρκούδες" να παράγονται και να προβάλλονται, στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή, με τις ευλογίες..."Θεού και ανθρώπων"...

 

Και είμαστε, ακόμα, στην αρχή.....

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.