Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Η "Νέμεσις" των ηλεκτρονικών ΜΜΕ

 

Τα πρόσφατα, τρία, ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα αλλά και το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ-ασχέτως αν, τελικά, ο κ. Τραμπ έχασε τη "λαϊκή ψήφο"- μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η "Πολιτική επικοινωνία", ως διακριτός και αυθύπαρκτος τομέας της επιστήμης της επικοινωνίας, αλλάζει άρδην...

Αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όχι μόνο αυστηρά τεχνολογικούς και επικοινωνιακούς, αλλά και ιστορικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς.

 

Φαίνεται προφανές πως η επέλαση των "Social Media" έχει αλλάξει τη φύση της ανθρώπινης επικοινωνίας, καθώς ο "διαμεσολαβητής" μεταξύ πομπού και δέκτη-δηλαδή, ο δημοσιογράφος για παράδειγμα-, καθίσταται ολοένα και λιγότερο απαραίτητος, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο που κατέχει και χειρίζεται υπολογιστή, smartphone ή tablet να γίνει ο ίδιος "πομπός" του μηνύματος.

 

Αυτό το γεγονός, αναγκαστικά, θα οδηγήσει στο μετασχηματισμό αλλά και τη συρρίκνωση των παραδοσιακών,ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αφού και η οικονομική τους επιβίωση είναι δυσχερέστερη, ενώ η χρησιμότητά τους μένει να επαναπροσδιοριστεί. Η δημοτικότητά τους, πάντως, φθίνει όλο και περισσότερο, μαζί με την αξιοπιστία τους.

 

Το τελευταίο αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, συνήθως, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στις επιχειρήσεις αυτού του χαρακτήρα, μη επιτρέποντας στις "εναλλακτικές" φωνές και απόψεις να εκφράζονται όπως παλαιότερα, πάντα με τη δικαιολογία του "Νόμου της αγοράς".

 

Στην Ελλάδα, αυτό το είδαμε, με εμφατικό τρόπο, κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν όλα σχεδόν τα ιδιωτικά ΜΜΕ, όχι μόνο υποστήριξαν εμφανέστατα το "Ναι", αλλά χρησιμοποίησαν θεμιτά (;) και αθέμιτα μέσα για να επιτύχουν το στόχο των ιδιοκτητών τους. Κλασικά παραδείγματα, ο όμιλος Αλαφούζου (Σκάι, Καθημερινή) αλλά και η περίπτωση της εφημερίδας "τΟ Βήμα", συμφερόντων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και οι κατασκευασμένες, αναληθείς  κατηγορίες εναντίον του κ. Κατρούγκαλου, τότε Υπουργού Εργασίας.

 

Τέλος εποχής, λοιπόν, για τον τρόπο παραδοσιακής λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ αλλά και για την πολιτική αντίληψη και πρακτική που συνηθίσαμε να περιγράφουμε ως "Πολιτικό Καθωσπρεπισμό".

 

Όμως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.