Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Συλλαλητήριο: Το "παραλήρημα" του Δημάρχου!

H ομιλία- ο Θεός να την κάνει..- του Δημάρχου Άργους Μυκηνών, κ. Δημήτρη Καμπόσου, στο συλλαλητήριο της Πλατείας Συντάγματος για το λεγόμενο "Μακεδονικό ζήτημα", στις 20 Ιανουαρίου 2019

Η ομιλία στάλθηκε στον arcadia 93.8 μέσω e-mail και βρίθει ορθογραφικών και εννοιολογικών σφαλμάτων, γι' αυτό να μας "συγχωρέσει" ο κ. Δήμαρχος, αλλά "αναγκαστήκαμε" να κάνουμε ένα "editing". Το τελευταίο αυτό είναι σαφώς διακριτό, γραμμένο με έντονους χαρακτήρες, το υπόλοιπο κείμενο-ναι, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε..- είναι η αυθεντική ομιλία.

Γενικά, το κείμενο "προδίδει" μια ιδιότυπη αντίληψη περί νέας ελληνικής γλώσσας, καθώς, σε κάποια σημεία, υπήρχε διπλή στίξη, κάποια άλλα είναι ασύνδετα κλπ. Διορθώσαμε ότι μπορέσαμε, χωρίς να αλλοιώσουμε το ύφος του κειμένου.

Voila..

 

"Έλληνες ψηλά το κεφάλι, ψηλά  τις σημαίες, σηκώστε μωρέ ψηλά το κεφάλι!!!Θεματοφύλακες μιας ιστορίας 3.000 χρόνων! Είναι το Άργος που έστειλε στη Μακεδονία και γεννήθηκε εκεί πάνω ο μεγαλύτερος των μεγάλων, αυτών (σ.σ. προφανώς, εδώ εννοεί "αυτόν" τον Μεγάλο Αλέξανδρο δηλαδή) που προσπαθούν να μας πείσουν ότι μιλάει μια άλλη γλώσσα, που εμφανίστηκε σε εκείνη την περιοχή 700 χρόνια μετά  τη γέννηση του Χριστού (σ.σ. εννοεί τους Σλάβους, άρα "εμφανίστηκαν"), δηλαδή   1.400 χρόνια  απ' όταν έφυγαν οι Άργεάδες  από το Άργος και ανέβηκαν πάνω στις Αιγές .Έλληνες  λένε ψέματα, να παραχαράξουν την ιστορία μας,   μην το επιτρέψετε! Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία, κάτω τα χέρια από την Ελλάδα! «Το σταυρό μου να τον δώσετε στη γυναίκα μου, το ντουφέκι μου να το δώσετε στο γιο μου και να τους πείτε ότι έκανα το καθήκον μου!» Αυτά ήταν τα λόγια του Παύλου Μελά.

(σ.σ. όπως και παραπάνω, εδώ μεταφέρεται μια χαλκευμένη αντίληψη της ιστορίας, καθώς ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς δεν πρόλαβε να πει όλα αυτά τα κατεξοχήν πατριωτικά λόγια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που έδωσαν συνεντεύξεις στα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Κράτους, όπως το προξενείο της Καστοριάς, ο Παύλος Μελάς σκοτώθηκε λόγω "δυστυχήματος" όταν εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το ντουφέκι ενός συντρόφου του. Το μόνο που ακούστηκε ήταν ένας αναστεναγμός. Τα αντίστοιχα αρχεία είναι στη διάθεση του καθενός να τα μελετήσει, αν θέλει. Τα παραπάνω δήθεν λόγια του Παύλου Μελά, τα "πιστώνεται" η αδερφή του, η οποία και έγραψε την ομώνυμη βιογραφία, κατά τη "ρομαντική" τεχνοτροπία της εποχής)

 

Εμείς τώρα κάνουμε το καθήκον μας, στα χνάρια του Μελά, στα χνάρια των Κρητών, των Πελοποννησίων και όλων των Ελλήνων που έδωσαν το αίμα τους για την Μακεδονία. Προσπάθησαν   να   πείσουν   κάποιους   ότι   δήθεν   εδώ   θα   μαζευτούν γραφικοί (σ.σ. "γραφικοί"; Ποτέ!), θα μαζευτούν φασίστες, θα μαζευτούν εθνίκια και ακραίοι…Δεν είδα όμως το ‘40 να κρατάνε οι φασίστες  Ελληνικές  σημαίες,  οι φασίστες κρατούσαν άλλη σημαία. Έλληνες μην σκύβετε το κεφάλι, αυτή η φυλή έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά, όσο κι αν δεν το θέλουν ! Κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν τα ονόματά τους δίπλα στα ονειδιστικά ονόματα του Εφιάλτη, του Πήλιου Γούση (σ.σ. ιστορικές φυσιογνωμίες που αποτελούν στην ημεδαπή συνώνυμο του "προδότη"). Δεν είχαν το ανάστημα ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Παυλόπουλος να βάλουν το όνομά   τους δίπλα στο όνομα του Λεωνίδα και των ηρωικών άλλων Ελλήνων Σουλιωτών (σ.σ. Όχι, δεν ήταν "Σουλιώτης" ο Λεωνίδας, απλά είναι συντακτικό λάθος. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, οι όντως ανδρείοι Σουλιώτες τι γλώσσα μιλούσαν, ξέρετε κ. Δήμαρχε; Αλβανικά..) . Μην φύγει κανένας, μην φύγει κανένας, μουσκεμένοι ως το κόκκαλο πολεμούσαν για να κρατήσουν την πατρίδα ελεύθερη, μουσκεμένοι ως το κόκκαλο δίνανε τη ζωή τους για την Ελλάδα. Μην φύγει κανένας, (σ.σ. η ομιλία "ατύχησε" να συμπέσει με την έναρξη της βροχόπτωσης, η οποία, μαζί με τα επεισόδια στον "Άγνωστο Στρατιώτη", διέλυσαν την συγκέντρωση των "2 εκατομμυρίων") για να καταλάβουν με ποιους τα έχουν βάλει. Φράου Μέρκελ GO HOMME (σ.σ. η έκφραση είναι φυσικά "GO HOME", η λέξη "HOMME" είναι γαλλική και σημαίνει άνδρας) ,Φράου Μέρκελ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ!!!Το 41’ έμαθαν οι δικοί σου τι θα πει Έλληνας, θα το ξαναμάθουν τα τσιράκια που έφερες εδώ τι θα πει Έλληνας!!! Είμαστε Έλληνες και δεν παραδίδουμε ούτε μια σπιθαμή γης, την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, υπέρ πάντων ο αγών. Έλληνες ψηλά τις σημαίες, ψηλά το κεφάλι!"

 

Και κάποιες, απαραίτητες, υποσημειώσεις: Εάν το παραπάνω κείμενο εμφανιζόταν ως έκθεση μαθητή του δημοτικού, θα ήταν μια κακή, αν και συναισθηματικά φορτισμένη, εργασία. Η ομιλία του κ. Καμπόσου το μόνο που καταφέρνει είναι να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτε, καθώς δεν αναφέρθηκε στη Συμφωνία, ούτε στα ενδεχόμενα προβλήματά της, αλλά μάλλον δεν ήταν ο σκοπός του ομιλητή να επιχειρηματολογήσει. Κατά τα λοιπά, διασκεδάσαμε αφάνταστα.. Όσον αφορά το σχόλιο μας για τους "Σουλιώτες", το αδιαμφισβήτητο γεγονός δεν μειώνει ούτε τον πατριωτισμό τους ούτε τη συνεισφορά τους στον αγώνα του 1821. Απλά, καταδεικνύει πως η Βαλκανική Ιστορία δεν είναι μια "μανιχαϊστική" ιστοριούλα, με "άσπρους" και "μαύρους", όπως, δυστυχώς, παρουσιαζόταν και, εν μέρει, συνεχίζει να παρουσιάζεται στο Ελληνικό Σχολείο. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.