Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: "Bαρβάτος"..Αντικαπιταλισμός!

Τι σχέση έχει ο "Καπιταλισμός" και, ειδικά, ο "Νεοφιλελευθερισμός" με τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Ελλάδας; Σχεδόν καμία!

Κρατικές παρεμβάσεις παντού- υπό το "πρόσχημα" του "επιτελικού κράτους"-, σωρεία επιδοτήσεων χωρίς επαρκή αιτιολόγηση που βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό και το πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον, πλήρης έλεγχος κάθε κρατικής ενίσχυσης σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, "ασυδοσία" Τραπεζών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αύξηση βασικών προϊόντων κατανάλωσης, απαξίωση της αγροτικής παραγωγής..

Αυτές, μέχρι τώρα, είναι οι κύριες ενέργειες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. που αυτοαποκαλείται "φιλελεύθερη"..Στην πραγματικότητα, αυτό που βιώνουμε είναι η συνέχεια ενός κρατικοδίαιτου "καπιταλισμού" που, στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζει με τον Κινεζικό αντίστοιχό του.

Παράλληλα, οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, ειδικά στον τομέα της "προσέλκυσης επενδύσεων",- όπου ο πλήρης έλεγχος, παρότι "απεχθής", θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά- κινδυνεύουν ν' απαξιωθούν από τη συσσώρευση της γραφειοκρατίας, τις χρόνιες παθογένειες και την αίσθηση που δημιουργείται στα διεθνή "funds" πως θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν πλείστα όσα προβλήματα εάν θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το.."τέρας" της διαφθοράς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά "θεριεύει", από τη στιγμή που και αυτή η Κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη, τοποθετώντας παντού "γαλάζια παιδιά", χωρίς τη μηδαμινή "υποψία" αξιοκρατικής διαδικασίας.

Στην πραγματικότητα, ο "τρισκατάρατος" κρατισμός- σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική θεωρία και πρακτική- καλά κρατεί κι ενισχύεται κιόλας..Οι λίγοι Υπουργοί που φέρονται ν' ανήκουν σε κάποια οικονομολογική "σχολή", μπορεί να "πίνουν νερό" στο όνομα του Milton Friedman, της σχολής των "Έξη του Σικάγο", της συμφωνίας Bretton-Woods ή ακόμα και στον "σταρ" Niall Ferguson του Ινστιτούτου Hoover, αλλά εφαρμόζουν κορπορατιστικές πολιτικές που μοιάζουν με παρωδία της Kεϋνσιανής Σχολής, η οποία "αποθεώθηκε" από την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία!

Όχι, δεν έγινε "σοσιαλιστικό" κόμμα η Ν.Δ., ούτε ο κ. Μητσοτάκης άφησε πίσω του τα όσα έμαθε στο Harvard και το Stanford..Απλά, δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, ούτε και δυνατότητα για μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας επί το πιο.."σύγχρονο"!

Το μόνο στοιχείο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που, ευλαβικά, εφαρμόζει και θα εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση είναι οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, παροχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, παράλληλα, θα επιχειρήσει πολλές ιδιωτικοποιήσεις με την ελπίδα να "χτυπηθεί" έτσι η ανεργία.

Δηλαδή, πάλι τα ίδια..Προσπαθούμε να βελτιώσουμε έναν δείκτη ανάπτυξης, "θυσιάζοντας" έναν άλλο- κατανάλωση-, χωρίς να μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρές μειώσεις φόρων..Το περιβόητο "σπιράλ του θανάτου", που λένε και οι οικονομολόγοι της "Κριτικής σχολής"..

Φυσικά, δεν ευθύνεται μόνο η σημερινή Κυβέρνηση για τον παραπάνω παραλογισμό.. Ευθύνεται και ο έλεγχος που ασκεί η Γερμανία επάνω σ' όλες τις σημαντικές αποφάσεις για την Οικονομία στην Ευρωζώνη. Μια Γερμανία που δεν λέει ν' αφήσει τις περιοριστικές, ασφυκτικές πολιτικές της πλήρους δημοσιονομικής πειθαρχίας που ακόμα και η ίδια παραβιάζει ενίοτε γιατί..μπορεί!

Την ίδια στιγμή, Ελληνικές Τράπεζες χρεώνουν τρία (3) ευρώ για μια απλή ανάληψη χρημάτων εάν κάνετε το.."λάθος" και την πραγματοποιήσετε διατραπεζικά, ενώ πολλές εταιρείες "παρενοχλούν" συστηματικά καταναλωτές, παραβιάζοντας κάθε έννοια Δικαίου..

Κι όμως, σύμφωνα με τους πιο ακραιφνείς υποστηρικτές του Καπιταλισμού, ο τελευταίος χρειάζεται τρία βασικά στοιχεία για να επιβιώνει: Ανεξάρτητη, αξιόπιστη και σχετικά προσβάσιμη οικονομικά Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και παρέμβαση του Κράτους μόνο υπέρ των "αδυνάτων".

Ακόμα και ο "εμβληματικός" Άνταμ Σμιθ, αυτά λέει..Να μου πείτε, ποιος τον έχει διαβάσει, άραγε..; Σίγουρα, όχι αυτοί που παπαγαλίζουν μόνο 2-3 φράσεις από τον "Πλούτο των Εθνών"..Ξέρετε, "laissez-faire, laissez- passer" και λοιπά..

Ελληνικός "Καπιταλισμός" για τα..πανηγύρια, λοιπόν!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.