Αποζημιώνονται οι μελισσοκόμοι από το μέλι ελάτης από το Μαίναλο
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος.

Η παραγωγή μελιού από έλατο αποτελεί την «ανάσα» που περίμεναν οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, οι οποίοι είδαν την άνοιξη να μη δίνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι φόβοι για ακόμα μία χαμένη χρονιά να είναι δικαιολογημένοι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ύπαιθρος-Χώρα".
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, αναφερόμενος στην πορεία της παραγωγής μέχρι σήμερα, επισημαίνει ότι «η άνοιξη δεν είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα και η πορτοκαλιά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Το καλό είναι ότι αποζημιώνονται οι μελισσοκόμοι από το μέλι ελάτης από το Μαίναλο και τον Χέλμο. Το πορτοκάλι ήταν μειωμένο κατά 55% λόγω κακοκαιρίας που επικράτησε τον Απρίλιο και τον Μάιο».
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται το τοπίο των τιμών, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μια αστάθεια, η οποία έχει άμεση σχέση με την πορεία της συγκομιδής μελιού.
Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, ο Σταύρος Δημάκος τονίζει ότι «τώρα είναι η ώρα της καστανιάς και του θυμαριού. Η περασμένη χρονιά ήταν πολύ καλή. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, πρέπει να πούμε ότι βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη ζήτηση της αγοράς. Για το πορτοκαλόμελο, η πρόβλεψη είναι ότι θα περάσει στη χονδρική τα 6 ευρώ».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, Γιώργος Σεντεμέντες, δηλώνει ότι «η χρονιά είναι μέτρια και έτσι άρχισε, με το μέλι πορτοκαλιάς, που είχε μικρή διάρκεια και δεν κράτησε για πολύ. Είχαμε μείωση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%. Όσον αφορά το ανοιξιάτικο πεύκο, οι αποδόσεις ήταν μηδενικές. Εκεί που φαίνεται ότι μπορούμε να πάμε καλά είναι στο έλατο, που αν σταματήσουν τελείως οι βροχές θα υπάρξουν μεγάλες αποδόσεις. Καλά πάει και το θυμάρι, αφού μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές και αυτό βοηθά την κατάσταση αρκετά. Όσο κρατιέται στους 30-33 βαθμούς Κελσίου, όλα πάνε καλά».